Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Espoon rakentamisessa tarvitaan hyvää vainua

Espoon kaupungin on tulevissa valinnoissaan kiinnitettävä entistä enemmän huomiota urakoitsijakumppaneiden luotettavuuteen. Vasta vuosi sitten valmistuneessa Karamäen päiväkodissa on ilmennyt sisäilmaongelmia ja ainakin lattiarakenteita joudutaan purkamaan.

Päiväkotia rakentanut yhtiö hakeutui konkurssiin kaksi vuotta sitten. Julkisten luottotietojen mukaan yhtiön liikevaihto kasvoi vuonna 2017 31 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta liikevoitto laski 35 prosenttia. Eikö hälytyskellojen olisi pitänyt soida? Onko yhtiön toimintastrategiana ollut hintakilpailu? Halvalla on turha odottaa hyvää ja riskit on nähtävä ennakolta.

Ylen uutisen (26.3.) mukaan Espoo toki asettaa urakoitsijoille esimerkiksi liikevaihtoon ja luottokelpoisuuteen liittyviä vaatimuksia. Kriteerit eivät kuitenkaan vaikuta riittäviltä. Karamäen päiväkodin rakentamisen kuluiksi oli vuonna 2016 arvioitu 6,4 miljoonaa euroa. Kustannukset ovat nousseet, kun hanketta jatkoi uusi urakoitsija. Toheloinnin kulut ovat satojatuhansia euroja. Espoolaisilla ei ole varaa tällaiseen.

Konkurssiin mennyt yhtiö on ollut rakentamassa myös Matinraitin ja Suviniityn päiväkotia. Matinraitti valmistui jouluksi ja Suviniitty tammikuussa. Konkurssi viivästytti kaikkien päiväkotien valmistumista kuukausilla. Näillä näkymin Karamäen päiväkodin toiminta jatkuu remontin keskellä. Tilanne on silti vakava ja kaikkea muuta kuin toivottava.

Sisäilmahaittoja havaitsemaan koulutetut koirat vahvistivat lopulta Karamäen päiväkodin rakentamisvirheet. Juuri näin pitää toimia jatkossakin: kun ihmisten aistit eivät riitä, pitää tukeutua luotettaviin kumppaneihin.

Toivon Espoon tekevän vainukoirakierroksen myös Matinraitin ja Suviniityn päiväkodeissa terveellisen sisäilman varmistamiseksi. Myös rakennusurakoitsijoiden valinnassa tarvitaan parempaa vainua.

Aulikki Pentikäinen

kuntavaaliehdokas (sd.),

Karakallio-Seuran puheenjohtaja