Pääkirjoitus: Golf myötätuulessa

Golfliitto on pitänyt Suomen suurimman lajiliiton titteliä jo pitkään. Koronapandemia lähes räjäytti lajin suosion, ja jäsenmäärät lähtivät selkeään kasvuun.

Elokuun 2020 lopussa golfharrastajien määrä oli 148 190, ja tämäkin kevät enteilee nousujohteista kasvua. Pelaaminen ulkona, neljän hengen ryhmissä ja mailan mitan päässä pelikaverista on mahdollistanut harrastamisen poikkeustilasta huolimatta.

Ala on kärsinyt vuosia konservatiivisesta, elitistisestä ja senioripainotteisesta maineesta. Osa seuroista on tehnyt hartiavoimin töitä nuorten kiinnostuksen herättämiseksi. Se on tuottanut tulosta.

Junioripelaajien eli alle 21-vuotiaiden määrä kasvoi 18 prosenttia. Uusista jäsenistä alle 30-vuotiaita oli puolet.

Länsiväylän jakelualueella on ylivoimaisesti eniten golfkenttiä Suomessa. Espoossa täyspitkiä, 18-väyläisiä kenttiä on kahdeksan ja Kirkkonummellakin kuusi. Jäseniä alueen seuroissa on 17 000, noin kolmannes Uudenmaan jäsenistä.

Alan toimijat arvioivat, että Espoossa, Kauniaisissa tai Kirkkonummella asuvia golffareita on todellisuudessa jopa 30 000.

Kärkipaikka Suomessa ja Uudellamaalla jäsenmäärissä mitattuna on Vihti Golfilla, hiukan yli 5 000 jäsenellä. Kakkoseksi kipusi lähes 4 000 jäsenellään kirkkonummelainen Kurk Golf. Kahdesta seurasta yhdistynyt Espoon Golf ylsi kolmanneksi 3 200 jäsenellään.

Mikä lajissa sitten kiehtoo? Golfliiton kyselyn mukaan luonto, liikunta ja omasta terveydestä huolehtiminen.

Suosio on aiheuttanut sen, että alan kauppiaat valittelevat tiettyjen harrastukseen liittyvien tarvikkeiden loppuvan jopa kesken. Osalla seuroistakin on historiallinen tilanne. Pelioikeudet on myyty loppuun. Jos sellaisen mielii saada, se on löydettävä nettipörssistä, yksityishenkilöiltä.

Nyt sopii toivoa, että innostus yltää koronapandemian jälkeiseen aikaan – ja lajin nousubuumi jatkuu. Se pitää alueemme elinvoimaisena ja vireänä.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut