Pääkirjoitus: | Kiitos arjen sankareille

Koronapandemia muutti monen arvomaailmaa. Kriisin edetessä huomionosoitukset kohdistettiin henkisesti ja fyysisesti raskaisiin olosuhteisiin joutuneelle hoitohenkilöstölle. Syystäkin.

Sitten tuli hätä. Oma, läheisten ja kokonaisia aloja kattavan elinkeinon ja työn jatkuvuus huolestutti. Lainsäädäntöjärjestelmä ja päätöksenteko osoittautuivat käsittämättömän monimutkaiseksi.

Sillä ei enää ollut väliä, mitä puolta ennen kriisiä edustettiin. Eikä sillä, oltiinko aiemmin otettu kantaa yhteiskunnallisesti. Työnantajista tuli alansa ja työntyötekijöidensä puolustajia – ja päinvastoin. Julkisuudesta tunnetut kasvot ryhtyivät kärkkäästi ja tinkimättömästi oman joukkonsa äänitorviksi. Silläkin uhalla, että vastarinta heitä kohtaan kasvaisi ja uhkaisi koko elinkeinoa – sehän kasvoi.

Elämme vahvassa vastakkainasettelun ilmapiirissä. Sillä ei ole väliä, oletko alun perin hyökkääjä vai puolustaja, kiusaaja vai kiusattu. Keskustelu heittelehtii arvaamattomasti, itselleen saa joko puolustajan tai vastustajan yllättävältäkin taholta. Sosiaalinen media ruokkii osaltaan ilmiötä.

Taistelut eri puolilla jatkuvat. Vaikka koronapandemian takia julistettu poikkeustila päättyi, kriisi ei ole ohitse. Kuntavaaleja kohti kuljetaan kiristyneissä tunnelmissa. Kaatuuko hallitus, jos katuu, mitä sitten käy.

Kiivaimpien kahakoiden varjossa arki rullaa omalla radallaan. Niin pitääkin. Länsiväylän toimitukseen kantautuu viestejä siitä, kuinka huoli läheisistä ja lähiympäristöä koskevista päätöksistä kasvaa.

Pyyteettömät arjen sankarit piristävät, helpottavat, tukevat tai jopa pelastavat hädässä olevia.

Tässä pari esimerkkiä: Kalajärven kierrätyspisteen ympäristön pitää joku ystävällinen siistinä, ja siivoaa ympäristöä yön aikana. Matinkylässä eräs nainen puuttui ja ilmeisesti esti omalla toiminnallaan pitkään jatkuneen kiusaamisen.

Jokainen lähiympäristössään esimerkillisesti toiminut, lämmin kiitos Länsiväylän lukijoiden puolesta. Teitä tarvitaan ja tuetaan jatkossakin.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut