Vaaliareena: | Hoidetaan nuorten pahaa oloa, jota korona on lisännyt

Koronakriisi on lisännyt nuorten pahoinvointia. Niin Helsingissä kuin Espoossakin korona-aika ei ole ainoastaan heikentänyt oppimista, vaikuttanut työmahdollisuuksiin, lisännyt epävarmuutta tulevaisuuden suhteen vaan myös evännyt mahdollisuuden normaaliin nuoren elämään.

Helsingin kaupungin toisen asteen opiskelijoille teettämän kyselyn mukaan lukiolaisten hyvinvointi on heikentynyt. Lukiolaisten yksinäisyyden kokemukset sekä alakuloisuuden ja toivottomuuden tunteet ovat kasvaneet voimakkaasti kevään 2020 ja edelleen nykyisen etäopiskelujakson aikana suhteessa vastaaviin kysymyksiin vuoden 2019 kouluterveyskyselyssä. Hyvinvointi ja oppiminen ovat yhteydessä toisiinsa: opiskelijat, jotka voivat huonosti myös kokevat oppivansa heikommin. Nuorilta saadun palautteen pohjalta tulokset ovat samansuuntaiset Espoossa.

Ammatillisen koulutuksen kyselyyn vastanneista noin 70 prosentilla opintojen eteneminen on vaikeutunut paljon tai jonkin verran. Ammattiin liittyvien käytännön taitojen oppiminen etänä koetaan monella alalla hyvin vaikeaksi. Koronakriisi on heikentänyt etenkin muutoinkin haavoittuvassa asemassa olevien ja yhteiskunnan palveluja laajasti tarvitsevien opiskelijoiden tilannetta ja opiskelukykyä.

Koronakriisin jälkihoito ei ole vielä päässyt edes alkuun, eikä kukaan tiedä kuinka kauan epävarmuus jatkuu nuorten elämässä. Tässä yhteydessä apua ja vakauttavia tekijöitä pitäisi lisätä. Sen sijaan hallitus vie eteenpäin sote-uudistuksen osana mallia, jossa koulupsykologit ja -kuraattorit siirtyvät pois kouluyhteisöistä maakuntiin.

Kouluissa lähes kaikki yhteisöllisyyttä rakentavat tapahtumat on jouduttu perumaan. Etäopiskelun aiheuttamaa pahaa oloa ja yksinäisyyttä pitää päästä hoitamaan mahdollisimman pian ja siinä työssä tarvitaan monialaista yhteistyötä mukaan lukien opiskelijahuolto.

Hallituksen kaavailema uusi hallintoporras ja uudistukseen liitetty koulupsykologien ja -kuraattorien siirtäminen kouluyhteisöstä maakuntiin ei korjaa koronan aiheuttamia kolhuja eikä paranna palveluiden saatavuutta. Lapset ja nuoret tarvitsevat välittäviä aikuisia lähellä, joustavasti ja nopeasti.

Pia Pakarinen (kok.)

apulaispormestari, Helsinki

Marika Niemi (kok.), opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja, Espoo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut