Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Kuntien varautuminen kriiseihin korostuu

Yksi koronapandemian hyviä puolia on, että kriiseihin varautumiseen suhtaudutaan nyt aikaisempaa vakavammin. Vielä reilu vuosi sitten otsikko “kuntien varautuminen” ei olisi kiinnostanut kovinkaan monia.

Nyt kuntavaalien alla turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvät asiat kiinnostavat – aiheellisesti.

Monesti unohtuu, että kriisiaikana ja ylipäänsä turvallisuudessa kuntien rooli on hyvin keskeinen. Kuntien varautuminen on osa koko yhteiskuntamme varautumista, mutta juuri kunnilla on keskeinen vastuu kuntalaisten peruspalveluiden järjestämisestä ja turvallisuuden paikallisessa järjestämisessä niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissakin. Eli kuntien on oltava toimintakykyisiä ja kyettävä huolehtimaan kuntalaisten hyvinvoinnista kaikissa tilanteissa, ja kuntalaisten on tähän toimintakykyyn voitava luottaa.

On tärkeää, että myös kunnissa arvioidaan koronaepidemian hoitoa onnistumisineen ja epäonnistumisineen, ja otetaan oppia varautumisen kehittämiseen.

Erityinen huomio kannattaa kiinnittää tilannekuvan muodostamisen, kriisijohtamisen, kriisiviestinnän sekä kuntalaisten omatoimisen toiminnan ja varautumisen arviointiin. Tavoitteena tulee olla Kuntaliiton nostaman teeman mukaisesti ”Turvallinen ja kriisinkestävä kunta”.

Espoo on tässä ollut toimiva kartoittaen jo pandemian alkuvaiheessa espoolaisten turvallisuudentunnetta ja näkemyksiä kaupungin toiminnasta poikkeusaikana. Tuloksena oli tärkeää tietoa asioiden kehittämiseksi tulevien kriisien varalle. Palautetta kuntalaisilta kannattaa aktiivisesti kerätä jatkossakin.

Kukaan ei tiedä, milloin seuraava kriisi uhkaa kuntien taloutta ja palveluja. Siksi avoin keskustelu kuntavaalien alla on edellytys sille, että jokainen kuntapäättäjä ymmärtää edes yleisellä tasolla kuntansa varautumisen perusteet ja vaatimukset sekä kuntiin kohdistuvat mahdolliset uhat.

Näitä asioita kannattaa kuntavaalien ehdokkailta kysyä, sillä varautuminen on tässäkin mielessä viisautta.

Kuntalaisten turvallisuudesta huolen pitäminen on yksi kunnan tärkeimmistä tehtävistä ja kunnalla on keskeinen rooli turvallisen arjen rakentajana.

Pidetään yhdessä huoli, että Espoo on jatkossakin Suomen turvallisin kaupunki.

Jarno Limnéll

Sotatieteiden tohtori

Kuntavaaliehdokas, Kokoomus