Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Tehdään Espoosta yrittäjyyden pääkaupunki

Yritystoiminnan vaikutukset ympäröivässä yhteiskunnassa herättävät jatkuvasti kipakkaa keskustelua ja ristiriitaisia näkemyksiä. Riippuu keneltä ja missä tilanteessa kysytään.

Viimeistään koronapandemian aikana tehdyt päätökset ovat osoittaneet, että yrittäjiä ja heidän työllistämäänsä henkilöstöä kohdellaan eriarvoisesti. Eri puolilla kasvaa vahva tunne siitä, että poliitikoilla ei ole ymmärrystä päätöstensä todellisista vaikutuksista yrittäjien arkeen ja tulevaisuuteen.

Kaikista ei ole yrittäjiksi, eikä tarvitsekaan. Vähintä on kunnioittaa riskinottoa, jonka yrittäjät ovat ottaneet tinkiessään esimerkiksi omista tuloistaan pitkittääkseen työntekijöidensä irtosanomisia.

Monille yrittäjyys on tarjonnut mahdollisuuden työllistymiseen, kun palkkatyötä ei ole ollut tarjolla. Nuorille oman yrityksen perustaminen on jopa tietoinen valinta.

Kansainvälisen kokemuksen perusteella yrittäjyys on maahanmuuttajanaisille lähes ainoa keino integroitua yhteiskuntaan ja työllistyä. Henkinen hyppy patriarkaalisesta kulttuurista itsenäistymisen tielle vaatii rohkeutta. Myös pääoman löytäminen on naisille yhä vaikeaa.

Alueen omavaraisuuden ja työllistymisen näkökulmasta on selvää, että kasvavia, vakavaraisia yrittäjiä tarvitaan. Silti Espoossa valtaosa pyörittää yritystään yksin. Se ei riitä. Matka kasvuyrityksen tielle on monella pitkä ja kivinen.

Kaksi kolmesta espoolaisesta ja kauniaislaisesta yrityksestä arvioi selviänsä koronakriisistä. Yritysten määräkin jatkaa Espoon ympäristössä kasvuaan. Liikehdintää yrityksen aloittamisen ja lopettamisen välillä on kuitenkin enemmän kuin muualla Suomessa. Osittain se selittyy konsulttialan yritysten määrällä. Palkkatyön ja yrittäjyyden välillä sukkulointi on täällä toinen luonne. Vaikka moni on yrittäjänä toisaalla, heidän henkinen kotinsa on ja pysyy Espoossa. Sielultaan hekin ovat espoolaisia, toteaa Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen. Se on hyvä muistaa.

Yrittäjyyden näkövinkkelistä katsottuna on mielenkiintoista seurata, ketkä kuntavaaleissa äänestyskoppiin lopulta suuntavat, millä mielellä ja minkä numeron he äänestyslipukkeeseen piirtävät.

Tehdään Espoosta yrittäjyyden pääkaupunki.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi