Lukijalta: | Oppivelvollisuudesta on syytä olla kiitollinen

Onko peruskoulun oppilaan pakko käydä koulua? Ei ole, vaan hänellä on oikeus peruskoulun koulutukseen. Ennen vanhaan oli pakko oppia kirkollisia tekstejä ja kinkerit saattoivat olla pelottavia tilaisuuksia. Yhteiskunnan kehitys vaati kuitenkin laajempaa tietoa.

Aleksanteri II:n esitys kansakoulujen perustamisesta maalle oli käännekohta. Uno Cygnaeus reagoi tuomiokapitulin lausuntoon ja vaati ”todellista kansanvalistusta, joka parhaiten suojelee kansaa epäsiveellisyydestä, paheista ja rikoksista”. Hänen mielestään lukutaidon oppiminen oli tärkeää, mutta sen ohella ns. huonommalle väelle oli tarjottava yleistä kansalaissivistystä. Siihen sisältyi sekä tietoa että kasvatusta.

Senaatti käsitteli asiaa ja julkaisi perusteet kansanopetuksen järjestämisestä . Cygnaeus hankki kokemuksia asiasta Keski-Euroopasta ja teki esityksen, jonka senaatti hyväksyi. Asetus astui voimaan 1869. Hän kannatti myös oppivelvollisuutta. Se toteutui vasta kymmeniä vuosia myöhemmin, kun piirijakoasetus astui voimaan. Se velvoitti kuntia perustamaan kansakouluja.

Sortovuosien jälkeen tilanne vakiintui ja voitiin tehdä asiaa koskevia päätöksiä. Vaikeimpia kysymyksiä olivat kustannukset, uskonnon opetus ja tietoaineksen määrä ja sisältö.

Pääministerinä ja kouluhallituksen pääjohtajana Mikael Soininen oli keskeinen henkilö lain aikaansaamisessa. Laki astui voimaan 15 p:nä huhtikuuta vuonna 1921. Voidaan kysyä, jos laki loukkaa yksilön vapautta. Toisaalta eduskunta päättää kasvatuksen ja opetuksen tavoitteesta.

Oppilas voi hankkia oppivelvollisuuteen kuuluvat tiedot muulla tavoin kuin käymällä koulua, mutta tällöin hän ei ole oikeutettu maksuttomaan oppimateriaaliin, ruokailuun, kuljetukseen jne.

Suomi on yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa kärjessä mitä tulee positiivisiin ilmiöihin. Tilastojen valossa Suomi on maailman lukutaitoisin maa. Suomessa on eniten inhimillistä pääomaa maailmassa.

Kiittäkäämme siis esi-isiämme oppivelvollisuudesta.

Karl-Gustav Jossfolk

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut