Pääkirjoitus: | Vastuuttomuuden hintalappu

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ilmoitti viime viikolla ottavansa Roska päivässä -kampanjan haasteen vastaan. Mäkelän mukaan niissä hankkeissa, joihin espoolaiset asukkaat, yhteisöt ja yritykset saadaan mukaan, onnistutaan.

Vuonna 2014 Mäkelä haastoi samaan kampanjaan Kauniaisten, Kirkkonummen, Vihdin kaupunginjohtajat. Teot voi nähdä viestinnällisinä hyvän tahdon eleinä. Todellisuudessa roskaamisesta on koitunut Espoossa ja Suomessa valitettavan yleinen ongelma, jonka kitkeminen vaikuttaa viihtyvyyteen tai ympäristön ja luonnon hyvinvointiin.

Roskaaminen on merkittävä taloudellinen kuluerä, jonka voisi käyttää tärkeämpäänkin, kuten lasten, nuorten ja ikääntyvien hyvinvointiin.

Hinta, jonka espoolaiset veronmaksajat pulittavat välinpitämättömyydestään, on kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Espoon Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Kammonen nosti puolestaan loppuvuonna 2020 esille kotitalousjätteiden lajitteluun liittyvän huolen. Hän kannustaa lajittelemaan kotitalousjätteitä, sillä 76 prosenttia jätteistä olisi yhä lajiteltavissa.

Jätekustannuksilla on hänen mukaansa suora yhteys siihen, että vajaa 16 000 asunnon vuokrankehitys säilyy maltillisena.

Sekajätteestä aiheutuu pelkästään Espoon Asunnot Oy:lle vuosittain 1,3 miljoonaa euroa kuluja, jotka asukkaat maksavat vuokrissaan. Mikäli eivät, nekin jäävät yhteiskunnan eli veronmaksajien maksettavaksi. Viimeisimpien tilastojen mukaan jo yli kolmanneksen vuokrista maksaa Suomen valtio.

Länsiväylässä 5.5. kerrottiin Lippajärvellä ja Kauniaisissa roskapihtien kanssa kiertelevästä erityislapsesta, Eicca Casteleijstä. Kehitysvammainen lapsi sai osakseen aiemmin tylyä ja välinpitämätöntä kohtelua. Nyt hänet huomataan, vieläpä positiivisesti.

Casteleijtä kiitellään ja kannustetaan jatkamaan roskien keräämistä. Syystäkin, sillä hän varmistaa omalta osaltaan, että espoolaisten ja kauniaislaisten maksamat verot käytetään edes hivenen viisaammin.

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut