Kivenlahden kartanon alueelle on aikoinaan istutettu runsaasti jalopuita, ainakin kynäjalavaa, vaahteraa, tammea, metsälehmusta, saarnea sekä pähkinäpensasta. Mahdollisesti alueella on jo aiemminkin luonnonvaraisesti kasvanut jalopuita, koska maaperä on rehevä. Espoon piiripuutarhuri Else Kylmäoja suunnitteli valikoivat ja jalopuita suosivat hakkuut, jotka toteutettiin 1997. Alue on suorastaan korvaamaton, koska siinä kasvavat ja lisääntyvät kaikki Suomessa luonnonvaraisina esiintyvät jalot lehtipuut ja pähkinäpensas.
Kun Länsimetron työt alkoivat, kaadettiin heti monta komeaa puuta, kuten valtavat hopeapoppelit ja iso kynäjalava. Lisäksi kaadettiin kaksi isoa metsälehmusta piha-alueen itäreunasta. Meriusvankoulun opettajan rauhoitettu muistotammikin kaadettiin samassa rytäkässä.
Nyt tilanne on todella vakava, kun ollaan tuhoamassa koko arvokas ja alkuperäinen iso jalopuusto. Ensin luontoselvityksessä puhuttiin, että alueella kasvaa vain pari isoa tammea, ei muuta. Maastokatselmus ja inventointi suoritettiin vasta, kun asukkaat siitä monta kertaa muistuttivat (Keiron 2018). Silloinkaan kynäjalavia ei löydetty kuin kymmenen, joista vain kolme suurta. Tiedot olivat puutteelliset, koska edelleenkin puita ja taimia kasvaa alueella kymmeniä – ellei jopa puolensataa – ja näistä suuria on vielä seitsemän.
Tilanne kulminoitui 21.4.2021, kun suurin rinnanympärysmitaltaan 334 senttimetriä ja 30 metriä korkea kynäjalava kaadettiin. Saadun tiedon mukaan se oli Suomen 8. suurin kynäjalava. Samalla meni myös viereinen 269-senttimetrinen ja 27-metrinen vaahtera ja 188-senttimetrinen metsälehmus, joka oli viimeinen vanhoista lehmuksista. Ainakin ison kynäjalavan tuhoaminen vaikuttaa täysin turhalta, koska se olisi voitu säilyttää asemakaavapäätöksestä huolimatta.
Loput arvopuut pitäisi pelastaa, esimerkiksi siirtämällä kannot ja pienemmät puut tilapäisesti valeistutukseen. Kivenlahden jalopuumetsä on pelkästään biodiversiteettinsä suhteen aivan liian arvokas kokonaan menetettäväksi. Alueella on edelleenkin arvoa.
Jukka Ylinen alueen asukasaktivisti