Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Huomaavaisuus kunniaan

Espoolaisille rakkaan ja paikoin ruuhkaisen Rantaraitin turvallisuus huolestuttaa lukijoita. Pyörien, kävelijöiden ja koirien sekamelskaan kaivataan pelisääntöjä.

Länsiväylässä julkaistu mielipidekirjoitus ja sen pohjalta kirjoitetut artikkelit herättivät sosiaalisessa mediassa kipakan keskustelun.

Rantaraitin villin lännen meininki on poliisinkin tiedossa. Komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisista pitää jopa yllättävänä, ettei vielä ole sattunut vakavampia havereita. Se on hänen mukaansa vain ajan kysymys.

Tieliikennelaki muuttui vuosi sitten, ja se astui voimaan 1.6.2020. Jokaisen pyöräilijän on opeteltava liikennesäännöt, noudatettava niitä ja viestittävä aikeistaan. Nopeus on sopeutettava olosuhteisiin ja yllättäviinkin tilanteisiin on pystyttävä reagoimaan.

Rantaraitilla sellaisia riittää. Vilkkaasti kansoitetuilla kapeikoilla kellon soittelusta ei ole apua. Nopeusrajoitustakaan ei lain mukaan voida asettaa. Suurin osan Rantaraitista on tieliikennelain ulottumattomissa. Ainoastaan ajotien läheisyydessä kulkevilla osuuksilla on sama nopeusrajoitus kuin viereisellä autotiellä.

Pyöräilijöitä on yksin turha soimata vaaratilanteista. Koiranulkoiluttajilta, seurueilta ja lapsiperheiltä penätään sekä sosiaalisen median keskusteluissa että poliisin toimesta vastuuta.

Kanssaihmiset on huomioitava olipa liikkeellä pyörällä tai kävellen. Koirat on pidettävä välittömässä läheisyydessä, eikä päästettävä kulkemaan ristiin rastiin kulkuväylällä.

Espoon väestömäärä ja ulkopaikkakuntalaisten kiinnostus Rantaraittia kohtaan on kasvussa. Verovaroin kustannetun ulkoilualueen on lähtökohtaisesti oltava kaikkien käytössä.

Ellei tieliikennelaki suojaa ulkoilijoita, rikoslakia tulkitaan, jos vakava onnettomuus sattuu. Lopulta on meistä itsestämme kiinni, joudutaanko tulevaisuudessa turvautumaan ylimääräisiin kieltoihin tai lakiin. Toivottavasti ei.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi