Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Todistusvalinta eriarvoistaa nuoria

Moni nuori haluaa korottaa keskiasteen arvosanojaan, jotta mahdollisuudet päästä jatko-opintoihin todistusvalinnan perusteella olisivat paremmat.

Ylioppilaiden kannattaakin korottaa arvosanojaan, sillä korotetut arvosanat otetaan huomioon yhteishaussa. Myös ammatillisten tutkintojen arvosanoja voi korottaa, mutta se on turhaa, sillä korotuksia ei huomioida yhteishaussa. Hämmentävää.

Miten nuoret voivat olla näin eriarvoisessa asemassa Suomessa?

Otin yhteyttä pariin ammattikorkeakouluun – muun muassa Espoossakin toimivaan Laureaan – ja kysyin, pitääkö tämä paikkansa. Kyllä pitää.

Ongelma on kuulemma tietojärjestelmissä, minkä vuoksi ammatillisten arvosanojen korotuskirjauksia ei voida tehdä Koski-palveluun, josta arvosanat poimitaan. Opetushallituksen antama ohjeistus hakijoille on tällä hetkellä se, ettei ammatillisten tutkintojen korotettuja arvosanoja voida huomioida todistusvalinnoissa. Asiaan kuulemma etsitään ratkaisua.

Mitä sanoo yhdenvertaisuuslaki? Eikö kaikkia pitäisi kohdella yhdenvertaisesti? ”Koulutuksen järjestäjän ja tämän ylläpitämän oppilaitoksen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi”, sanotaan yhdenvertaisuuslaissa.

Ylioppilaiden ja ammatillisista oppilaitoksista valmistuvien pitäisi olla samalla viivalla jatko-opintoihin haettaessa. Eikö se riitä, että ammatilliselta puolelta tulevien valintakiintiö on monissa oppilaitoksissa selvästi pienempi kuin ylioppilailla?

Sari Savela

kuntavaaliehdokas (kd.)

Laajalahti