Pääkirjoitus: | Haussa ihmeiden tekijä

Kun Vantaa painiskeli miljardiveloissa, se lähti selättämään taakkaansa palkkaamalla uuden elinkeinojohtajan. Tehtävään valittiin lahtelainen, hurmuriksikin luonnehdittu José Valanta. Hänen tavoitteenaan oli luoda uusia työpaikkoja, houkutella uusia asukkaita ja vahvistaa siten verokertymää. Vantaalle muutti 18 000 uutta asukasta vuosina 2016–2019. Asukaskohtainen lainamäärä kutistui 1 200 eurolla.

Nyt Espoo hakee elinvoimansa parantamiseksi johtajaa, joka vastaa kolmannesmiljoonan ihmisen tulevaisuudesta.

Koronapandemian kasvatti julkisia menoja. Lainamäärä kipuaa 5 278 euroon asukasta kohden vuoteen 2023 mennessä. Se on 2 200 euroa enemmän kuin mannersuomalaisilla keskimäärin oli vuonna 2020.

Verotulojen arvioidaan sentään kasvavan Espoossa 2,2 prosentilla tänä vuonna. Nurkan takana väijyy kuitenkin sote-uudistus, jonka oletetaan nielevän Espoon mehevää verotulokertymää.

Elinvoimajohtajan hakukriteereissä mainittiin erityisen tärkeiksi seikoiksi yhteistyö yritysten, yrittäjien, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Johtajan toivotaan vahvistavan kaupunkia niin, että se toimii avoimena tieteen, taiteen ja talouden maailmanluokan innovaatioympäristönä.

Hyvä kysymys on, mitkä seikat parhaiten ja todellisuudessa kohentavat elinvoimaa, miten niitä mitataan ja seurataan.

Kuntavaalikampanjoinnin ollessa kiivaimmillaan käydään elinvoimajohtajan ensimmäiset viralliset haastattelut. Viimeinen haastattelupäivä osuu kuntavaalipäivän jälkeiselle maanantaille.

Näin ollen kaupungille valitaan samanaikaisesti poliittinen luottamusmieskoneisto ja elinvoiman suunnan tulevaisuudessa ratkaiseva henkilö.

Nähtäväksi jää, miten uusi johtaja saa kestävästi velkaantumisen taittumaan ja verokertymän kasvamaan. Eittämättä se on kaupunkilaisten etu. Teot ja luvut puhukoot puolestaan.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Muutettu 15.5. klo 8.40. Korjattu euromäärä, joka kertoo, kuinka paljon enemmän espoolaisilla on velkaa mannersuomalaisiin verrattuna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut