Vaaliareena: Vahva metropolialue on koko Suomen etu

Metropolialue on kohdannut koronakriisin aiheuttamat taloudelliset ja inhimilliset vaikutukset ensimmäisten joukossa ja voimallisimmin. Lomautukset sekä toimeentulon menetykset koskevat kymmeniä tuhansia metropolialueen asukkaita. Tiukat koronarajoitukset ovat lisänneet eriarvoisuutta ja syrjäytymistä. Pitkään jatkunut etäopetus näkyy oppimiseroina ja nuorten kasvavana pahoinvointina.

Metropolialueen kaupungit ovat etulinjassa myös kohtaamassa maahanmuuton haasteet ja mahdollisuudet. Vieraskielisten osuus esimerkiksi Espoossa on jo lähes 20 prosenttia. Kotoutumisessa ja työllistymisessä onnistuminen on tärkeä yhteiskunnallinen haaste, jonka ratkaiseminen edellyttää riittäviä resursseja juuri nyt.

Tarvitsemme vaikuttavaa metropolipolitiikkaa koronakriisistä toipumiseen ja kestävän kasvun luomiseen. Valtion ja metropolialueen yhteistyötä on tiivistettävä asioissa, jotka tukevat työllisyyttä, kestävää kehitystä, globaalia kilpailukykyä ja alueen erityishaasteiden ratkaisua.

Metropolipolitiikan avulla ratkaisemme Helsingin seudun erityiskysymyksiä ja vahvistamme samalla koko Suomen kilpailukykyä. Yksi keskeinen ratkaistava kysymys on sote-uudistuksen rahoitus. Kuntien rahoituksen muuttuessa valtion on turvattava metropolialueen ja muiden kaupunkiseutujen elinvoima, osaaminen, uusien työpaikkojen luominen sekä investointikyky.

Jotta kaupunkien kehittäminen saa eduskunnassa sille kuuluvan painoarvon ja nousee aktiiviseen keskusteluun, ehdotamme parlamentaarisen työryhmän perustamista kaupunkipolitiikkaa vahvistamaan. Harvaan asuttujen seutujen osalta vastaava ryhmä on toiminut jo pitkään.

Tiina Elo

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Inka Hopsu

kansanedustaja, valtuuston 2. varapuheenjohtaja (vihr.)

Espoo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut