Vaaliareena: | Espoota pitää suunnitella inhimillisesti

Viime aikoina on ollut paljon puhetta Espoon yleiskaavasta, ihan syystäkin. Onneksi yhteydenotot poliitikkoihin ovat johtaneet siihen, että kaavaa ollaan monilta osin parantamassa.

Espoon ongelma on se, että sillä on voimakas väestönkasvu ja samanaikaisesti hajanainen rakenne. Omakotitaloalueet joutuvat tällöin kovan paineen alle, kun kerrostaloja halutaan kaavoittaa lisää kasvavalle väestölle.

Kaavoituksessa olennaista ei ole vain se, onko talossa 1, 2 vai 12 kerrosta, vaan se, sopiiko talo kokonaisuutena paikalleen ja onko se tehty arkkitehtonisesti katsoen huolella (esim. rapattu julkisivu eikä elementtien saumoja näkyviin). Lisäksi asuntopoliittisesti merkittävää on, onko kyseessä vuokratalo vai ns. kovan rahan asumista.

On selvää, että vuokra-asuntoja täytyy olla, mutta ne tulisi rakentaa säilyttäen maltillinen mittakaava, huomioiden rakentamisen laatu ja myös liikenneyhteydet. Vuokrataloissa ongelma on usein, että niihin on valtava kysyntä, mutta määrä on riittämätön. Siksi asuntoja pitäisi tarjota Espooseen työhön tuleville ihmisille, ei esimerkiksi pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Kaupunkirakennetta ei pitäisi levittää liikaa, vaan jättää selkeästi viheralueet rajatuiksi, sijoittaa maltillista kerrostalorakentamista hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen ja samalla huolehtia myös omakotitaloalueiden tie- ja syöttöliikenneyhteyksistä.

Yhtälö on todella vaikea, sillä Espoossa on kova nälkä kasvaa. Nopeasti tarkasteltuna Espoo vaikuttaa alueelta, jossa taloja on mäiskitty sinne tänne ilman mitään kokonaissuunnitelmaa. Usko ikuiseen kasvuun ja maahanmuuttoon jyllää. Kasvua, kasvua ja kasvua. Mutta, minne, miten, kenen haitaksi ja kenen rahoilla?

Eikö ole erikoista, että vaikka jopa kaupunginjohtaja on kiinnittänyt jo kaksi vuotta sitten huomiota maahanmuuton ongelmiin, kaikuu se kuuroille korville.

Espoo velkaantuu, slummiutuu ja muuttuu rähjäisemmäksi kovaa vauhtia. Tätäkö haluamme?

Pia Polviander

Espoon perussuomalaiset ry:n hallituksen jäsen sekä kuntavaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut