Vaaliareena: Toimiva kunta edellyttää ihmisten hyvinvointia

Koko Suomi on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Finanssikriisin jälkeen talous on kangerrellut niin kunnissa kuin valtion tasollakin. Orastava nousukausi törmäsi koronapandemiaan. Niin vasemmisto- kuin oikeistopuolueiden yhteinen huoli on saada talous tasapainoon, sillä raha on se työkalu, jolla yhteiskunnan rattaat pyörivät.

Talousongelmat johtuvat pitkälti siitä, että työssäkäyvien osuus on liian pieni suhteessa lapsiin ja vanhuksiin sekä muihin sellaisiin ryhmiin, jotka tarvitsevat hoivaa ja huolenpitoa. Yhteisenä ratkaisukeinona onkin saada työllisyys nousuun. Konkreettiset työllisyystoimet ja menojen hillinnän keinot aiheuttavat kiistaa.

Monet oikeiston ehdottamista leikkauksista osuvat kipeimmin heihin, joilla jo ennestään on vaikeaa. Suurin huoleni on se, miten lapset, nuoret ja perheet toipuvat koronan kiihdyttämästä hyvinvointivajeesta. Työskentelen lapsiperheiden parissa ja näen omin silmin, miten monen perheen haasteet kasautuvat ja monimutkaistuvat. Tiedämme tilastoistakin, että lastensuojeluilmoitusten määrä on nousussa, nuorten väkivaltaiset konfliktit ovat lisääntyneet ja koulukiusaaminen ja -väkivalta on raaistunut. Nuorten itsetuhoisuus on kasvanut, koulupsykologeille ei meinaa päästä, neuropsykologisesti oireilevien lasten ja nuorten diagnosointi kestää ja palveluun pääsy viivästyy.

Tästä hyvinvointikriisistä emme selviä ilman selviä rahallisia panostuksia. Myös palvelurakenteisiin, yhteistyöhön sekä johtamiseen on kiinnitettävä huomiota, jotta ammattitaitoiset työntekijät pystyvät vastaamaan kaikkien tarvitsijoiden palvelun tarpeeseen. Auttaminen on mahdollista. Se on ollut mahdollista aikaisemmin ja se on mahdollista jatkossa.

On selvää, että mikäli emme hoida kasautuneita lasten, nuorten ja perheiden ongelmia, olemme epäonnistuneet hyvinvointivaltiona. Meidän keskeisin tehtävämme on pitää ihmisistä huolta niin ennaltaehkäisevästi kuin ongelmien synnyttyä. Jo hyvinvointivaltion syntyaikoina ymmärrettiin se, että ihmisten hyvinvointiin investoiminen maksaa itsensä takaisin. Yhteiskunta ei pyöri ilman hyvinvoivia ihmisiä. Kuntavaaleissa jokaisella on mahdollisuus äänestää toimivan kunnan puolesta.

Aino Akinyemi

sosiaaliohjaaja, kuntavaaliehdokas (vas.)

Espoo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut