Lukijalta: | 74 000 lähinnä ylioppilasta on välivuosien viidakossa

Keväällä 2020 jäi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaussa 74 000 ensikertalaista jälleen välivuodelle odottamaan kevään 2021 yhteishakuja. 151 700 hakijasta ensikertalaisten osuus oli 76 prosenttia eli 116 000 ja hyväksytyistä 52 500 ensikertalaisia oli 80 prosenttia eli 42 000, joten ensikertalaisia jäi vuonna 2020 taas yhdeksi välivuodeksi odottamaan 2021 vuoden yhteishakua (116 000 – 42 000) eli 74 000.

Tänä keväänä valmistuu noin 25 000 uutta ylioppilasta, joten jatko-opiskelupaikkaa odottaa jo viime vuodelta kolmen kevään ylioppilaita vastaava määrä. Tämä on Suomen koulutusjärjestelmän pahin valuvika! Jatko-opintoihin pääsy hoidetaan Suomessa muihin EU-maihin verrattuna huonosti. Ajatelkaa jos peruskoulun jälkeen olisi samanlainen tilanne, että jatko-opintoihin pääsisi vain 30 prosenttia keväällä valmistuvista, sehän olisi kansallinen katastrofi. Nyt uusista ylioppilaista yli 70 prosenttia ei jatka heti opiskeluja yliopistoissa tai ammattikorkeakouluissa.

Nyt näyttää siltä, että kevään 2021 yliopisto- ja ammattikorkeakoulujen yhteishaku vain entisestään lisää välivuosien määrää ylioppilaiden joukossa. On tärkeä muistaa, että ylioppilaat joutuvat työmarkkinoilla taistelemaan työpaikoista ilman ammatillista pätevyyttä, joten heille voidaan maksaa minimipalkkoja ja heille tuttuja ovat nollatuntisopimukset, pätkätyöt ja työttömyys. Tämä on myös erittäin huolestuttavaa, koska nuorisotyöttömyys on myös kasvanut Suomessa koronan seurauksena viime aikoina. Milloin lukiolainen on pahimmassa syrjäytymisvaarassa? Heti sen jälkeen kun on valmistunut ylioppilaaksi!

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen valintakriteerien uudistamiset eivät ratkaise tätä koulutusjärjestelmän valuvikaa – ratkaisu voisi löytyä digiyliopiston perustamisesta, johon otettaisiin kaikki halukkaat digi- ja etäopetukseen.

Jarkko Währn

lukion opinto-ohjauksen lehtori

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut