Vaaliareena: Sairaanhoitaja tekee arvokasta työtä, johon moni ei pystyisi

Kuluneen vuoden aikana hoitajat ovat olleet paljon esillä mediassa. On puhuttu hoitajien työn arvostuksesta ja palkkauksesta sekä hoitoalan tulevaisuudesta. Osa on vaatinut hoitajille lisää palkkaa, osa puolestaan ihmetellyt miksi, työstä pitäisi maksaa nykyistä enemmän.

Viimeisimpänä keskustelua on herättänyt kätilön työ. Eräs kätilö kirjoitti Helsingin Sanomissa (9.5.) kätilön työn olevan vaativaa asiantuntijatyötä, mitä se onkin. Kommenttikenttään tultiin kuitenkin välittömästi kertomaan, kuinka sairaanhoitajan tai kätilön työ ei ole vaativaa asiantuntijatyötä kuin ani harvoin – ja silloinkin lähinnä vain, jos sitä tehdään johtavassa asemassa. Kommenteissa arvioitiin työn olevan suorittavaa työtä, johon kuka vain pystyisi lyhyen perehdytyksen jälkeen.

Omassa työssäni hoidan paljon palliatiivisia ja saattohoitopotilaita sekä tuen omaisia heidän luopumisprosessissaan. Kotioloissa tapahtuvassa hoidossa hoitajan tekemällä tilannearviolla on valtava painoarvo. Ensinnäkin uskallan väittää, että kaikista ei olisi tähän työhön sen henkisen vaativuuden vuoksi. Toisekseen tähän työhön ei todellakaan kykenisi lyhyen perehdytyksen jälkeen, sillä jokainen kuolema ja sitä edeltävä ajanjakso on ainutlaatuinen.

Vuosien aikana aistit ovat harjaantuneet lähestyvän kuoleman merkkien havainnointiin. Esimerkiksi kuolemaan johtava muistisairaus näyttäytyy ihmisen viimeisinä elinviikkoina hyvin erilaisena kuin parantumaton syöpä. Syöpäpotilaiden vointi voi romahtaa äkillisesti ja siitä huolimatta, että kuolemaa on osattu odottaa, se tulee usein kuitenkin yllätyksenä.

Tässä työssä on oltava jatkuvasti aistit avoinna, jotta osaa oikeaan aikaan ottaa oikeat asiat esille. Ei ole helppoa ottaa puheeksi kuolemaa ihmisen kanssa, jonka suhtautumista asiaan ei tiedä ja jonka usein tapaa vasta ensimmäistä tai korkeintaan ensimmäisiä kertoja. Miten puhua kuolemasta kunnioittavasti, kenenkään rajoja rikkomatta, mutta kuitenkin realistisesti ja liikaa kaunistelematta? Sitä voi jokainen miettiä.

Tämä on vain yksi esimerkki kaikkien niiden vaativien kokonaisuuksien joukossa, joita me sairaanhoitajat ja muu hoitohenkilökunta kohtaamme päivittäin. Kyse ei ole yksittäisistä tehtävistä, vaan työ vaatii laajojen kokonaisuuksien hallintaa ja asiantuntijuutta. Asiantuntijat pysyvät alalla vain, jos heidän tekemäänsä työtä arvostetaan. Muistetaan tämä myös kunnissa.

Taru Salovaara

sairaanhoitaja

kuntavaaliehdokas (sd.)

Kommentoi