Pääkirjoitus: Soten uhrit

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ynnäsi viime viikolla, miten sote-uudistus vaikuttaisi Espoon talouteen ja espoolaisiin. Hänen huolensa oli todellinen ja viesti selvä: uudistus pakottaisi kaupungin massiivisiin lisäsäästöihin.

Käytännössä espoolaiset lapset ja nuoret olisivat lakimuutoksen sijaiskärsijöitä ja maksaisivat lystin. Kaupungin olisi tehtävä merkittäviä säästöjä päiväkoti- ja kouluinvestointeihin sekä opetukseen ja kasvatukseen kattaakseen kulut.

Mäkelä jyrisi, että Espoo on Suomen suurin yhteisen kakun leipoja ja kasvukaupunkina yksi Suomen velkaantuneimmista kunnista.

Homekouluja ja niistä aiheutuvia terveysongelmia vastaan on Espoossa taisteltu jo vuosia. Koronakriisi puolestaan vaikeutti lasten ja nuorten opiskelumahdollisuuksia, sillä se kohdistui voimakkaimmin tartuntaherkälle pääkaupunkiseudulle. Etäopetus on lisännyt lasten ja nuorten oppimisvaikeuksia, ahdistusta ja yksinäisyyttä.

Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho peräsi OAJ:n tiedotteessa, että kunnille olisi myönnettävä vastaavanlainen lisäpaketti kuin yrityksille. Hän totesi, että oppimisen kriisi on laajentunut sosiaaliseksi kriisiksi. Lapset ja nuoret uhrataan korona-alttarilla ja riisin jälkiä korjataan vielä pitkään. Tilannetta ei helpota se, että psykologi- ja kuraattoripalveluiden järjestämisvastuu siirrettäisiin sote-maakunnille.

Kaupungista on määrätietoisesti rakennettu kansainvälisesti kilpailukykyistä kaupunkia. Se on lopulta koko Suomen etu. Nyt sen lapsia ja nuoria kuritetaan riskinotosta. Päätös investoida kaupunkilaisten ja sitä kautta Suomen tulevaisuuteen on koitumassa sen kohtaloksi.

Suomen suurimmalta yhteisen kakun leipojalta ollaan viemässä elinvoiman raaka-aineet ja espoolaiset lapset uhrataan korona-alttarin lisäksi sote-alttarilla. Hyväksytäänkö tämä kaikessa hiljaisuudessa?

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut