Vaaliareena: Espoon kadunvarret tuottamaan

HS 21.4.2021 kirjoitti siitä, kuinka Espoo on muuttamassa kadunvarsipysäköintiä maksulliseksi Matinkylässä, Leppävaarassa ja Tapiolassa. Perusteina on mainittu ilmastotavoitteet, pysäköintipaikkojen vapauttaminen asiointiin ja pysäköintipaikkojen kierron nopeuttaminen.

Nämä ovat kestämättömiä perusteita. Ei Matinkylässä, Leppävaarassa tai Tapiolassa ole ollut ongelmana pysäköintipaikkojen liian hidas kierto tai se, että vapaita paikkoja ei olisi riittävästi. Nyt olisi tietysti mielenkiintoista nähdä tutkimustuloksia, miten kadunvarsipysäköinnin maksullisuus edistää ilmastotavoitteita. Itselleni tuli yllätyksenä, että tässä olisi jokin korrelaatio. Kysehän on siitä, että saadaan kadunvarret tuottamaan. Ei tällä ole mitään tekemistä ilmastotavoitteiden, sujuvuuden tai paikkojen kierron kanssa.

Tämä kuulostaa hyvin samankaltaiselta kuin suunnitelmissa olleet ruuhkamaksut. Pienenä ongelmana näen tässä sen, että ilman ruuhkia alettaisiin keräämään ruuhkamaksuja. Meillä ei ole tosiasiallisia ruuhkia olemassa muuten kuin jos aletaan tarkoituksellisesti hankaloittamaan yksityisautoilua muun muassa suluttamalla sisääntuloväyliä tai jättämällä kokonaisia ajokaistoja silakanonkijoille silloilla.

Mikäli Espoon kaupunki haluaa todellisuudessa vaikuttaa vain ja ainoastaan edellä mainittuihin seikkoihin, niin sen tulee tarjota ensimmäinen pysäköintitunti ilmaiseksi. Tämä lisää sujuvuutta ja paikkojen kiertoa eikä hankaloita autoilijoita. Kaikki tämänkaltaiset maksut saavat yleensä autoilijoita välttämään ko. paikkoja, mistä seuraa vain pidempiä ajomatkoja, mikä taas ei tue ilmastotavoitetta. Naapurikunnissa ensimmäinen tunti on ilmainen.

Pekka Riihimäki

Jupperi

kuntavaaliehdokas

kokoomus

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut