Vaaliareena: Onko Espoon kuntapolitiikka rikki?

Olen asunut Espoossa noin 14 vuotta. Kuntavaaliehdokkaana olen perehtynyt Espoon kuntapolitiikkaan nyt ensimmäisen kerran ”sillä silmällä”. Espoolainen päätöksenteko ihmetyttää. Yhtä paljon saa ällistellä päättämättömyyttä.

Hyvä esimerkki päätöksenteon rikkinäisyydestä on kaavoitus. On näemmä jopa perinne, että Espoon kaavat kaatuvat eri oikeusasteissa. Hannele Kerola (sd.) kertoi Ely-keskuksen kaataneen 20 vuotta sitten valituksellaan suunnitelmat Histan rakentamisesta (LV 12.5.). Nyt hän totesi, että Espoo ei halua kuulla kuntalaisia pohjois- ja keskiosien yleiskaavasta. See You in Court?

KHO kaatoi juuri Finnoon metroaseman ympäristöä koskevan kaavan. Hyvä asia tässä on se, että lintukosteikko säilyy. Luontoyhteys näyttääkin kaupungin päätöksenteossa säännönmukaisesti unohtuvan.

Ainakin muutamat kokoomuspoliitikot näyttävät näin vaalien alla tulleen tunnontuskiin. Elinkeino- ja kilpailukykyjaoston puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) ehdotti äskettäin, että Leppävaaran suunnitteluvarauksen pitäisi antaa raueta. Asemakaavaehdotusta on valmisteltu vuodesta 2013.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.) teki Tapiolan Satakielenrinteen tuoreesta asemakaavasta valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Särkijärvi on oikealla asialla, vaikka onkin lautakunnan puheenjohtajana ollut tuota asemakaavaa valmistelemassa.

Myös kansanedustaja ja valtuutettu Pia Kauma (kok.) näyttää nyt kuntavaalien lähestyessä heränneen kuuntelemaan espoolaisten ääntä herkemmällä korvalla. Espoolaiset eivät tykkää siitä, että perinteisille pientaloalueille nousee korkeita kerrostaloja ja viheralueet häviävät, hän kirjoittaa (LV 8.5.). Se on totta.

Päättämättömyyden seuraukset ovat oma lukunsa. Miten pitkään on vatvottu esimerkiksi Espoon teatterin kohtaloa? Tapiolan uimahallin käyttökatkos venyy päättämättömyyden vuoksi peräti kahdeksaan vuoteen. Montako vuotta veivattiin, puretaanko vai säilytetäänkö vanha kaupungintalo? Myös tämä ilmiö oikeuttaa otsikon kysymyksen: onko Espoon kuntapolitiikka rikki?

Alpo Rivinoja

kuntavaaliehdokas

Espoon keskusta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut