Vaaliareena: | Onko työttömät jälleen unohdettu?

Kuntavaalikuume nousee tasaisen varmasti. Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysasiat sekä kuntatalous kiinnostavat äänestäjiä eniten, ilmastonmuutos ja maahanmuutto vähiten. Kuka lienee tämän selvityksen tehnyt, koska väittäisin, että kahdesta viimeksi mainitusta käydään keskustelua kaikkein eniten.

Tärkeitä kuntalaisiin liittyviä asioita ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa päivähoitoon, koulutukseen, vanhusten hoitoon, kaavoitukseen, elinvoimaisuuteen ynnä muut vetovoimaisuuteen liittyvät asiat. Yksi kuitenkin puuttuu keskustelusta kokonaan, työttömät.

Puolet Suomen työttömistä siirtyi maaliskuun alusta kuntien huomaan. Tämä jättihanke kulkee nimellä työllisyyden kuntakokeilu. Hallitus kuitenkin päätti kehysriihessään muuttaa kokeilun pysyväksi reilun kuukauden kokemuksien perusteella. Suurimmista kaupungeista työttömiä ovat ottaneet vastuulleen Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

Näin aluksi kyseessä ovat pitkäaikaistyöttömät, alle 30-vuotiaat ja maahanmuuttajat. Espoon osalta puhumme noin 18 000 henkilöstä, joista maahanmuuttajia on yli puolet.

Miten muutos on sujunut? Saavatko työttömät henkilökohtaista palvelua vai pitääkö odottaa ensi vuoteen, jolloin mahdollisesti uusi laki tulee voimaan? Onko resursointi onnistunut vai toimivatko palvelut vain johtajien puheissa? Ovatko työttömät työllistyneet?

Eniten olen huolissani pitkäaikaistyöttömistä, joiden työnsaantimahdollisuudet ovat heikot ilman työvoimahallinnon tukea. Talous käy kohta ylikierroksissa, mutta kuinka monta tuhatta työkykyistä yli viisikymppistä ei enää saa töitä työvoimahallinnon huonosti ajoitetun uudelleen organisoinnin vuoksi. Tilastot sen kertovat jälkikäteen, kuten aina laman jälkeen.

Pitkäaikaistyöttömät eivät juuri itsestään ääntä pidä, mutta minä pidän. Teen parhaani, että nykytila selvitetään ja korjaavat toimenpiteet tehdään heti eikä hamassa tulevaisuudessa.

Mikko Wikstedt

insinööri

perussuomalaisten kuntavaaliehdokas

Soukka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut