Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Veneilijöiden valtakunta

Suomi on tutkimusten mukaan yksi maailman venetiheimmistä maista, ja Espoo loistaa kärkipäässä Suomen tilastoissa. Veneily on lähimatkailua parhaimmillaan.

Mistäpä muualta kaupunkisoutuveneen vuokraamistoimintakaan olisi noussut kukoistukseensa kuin Espoosta.

Yhden asian soisi olevan paremmin, mikäli kaupunki haluaa houkutella alueelleen vierasveneilijöitä. Merikaupungiksikin luonnehditussa, 300 000 asukkaan Espoossa on vain 58 vierasvenepaikka, ja niistäkin 30 sijaitsee saaressa. Vertailukohteena vaikkapa 15 000 asukkaan Paraisten Nauvon vierasvenesatamassa on 125 vierasvenepaikkaa.

Osan ongelmista aiheuttaa venesatamien maantieteellinen sijainti ja suurten veneiden kulkua hankaloittavat sillat. Vierasvenesatamien yhteyteen tarvitaan myös vireätä ravintolaelämää – ja parkkipaikkoja. Kaupungin näkökulmasta toimivan vierasvenesataman pyörittäminen edellyttää yhteistyötä pursiseurojen kanssa.

Pienet vierasvenesatamamme eivät palveluineen tuo matkailutuloja, saati vedä puoleensa veneilijöitä. Nyt veneilijöiden määränpäänä siintävät lännessä Hanko ja Airisto. Kirkkonummi, Siuntio, Inkoo ja Raasepori poimivat ohikulkevat veneilijät vieraakseen. Siuntiossa vierasvenesataman suunnittelu on jo käynnissä ja tarkoituksena löytää sille paikka. Tavoitteena on, että suunnitelma valmistuu kesäkuussa.

Täyden palvelun vierasvenesatama nostaisi Espoon arvoa matkailukohteena. Tasokas ravintola, sauna, venetarvikeliike ja metroyhteys pääkaupungin ytimeen toimisivat veneilijöille erinomaisena hunajapurkkina.

Sopii siis toivoa, että kaupunki ryhtyisi pursiseurojen kanssa määrätietoisesti suunnittelemaan elinvoimaisen vierasvenesataman kehittämistä. Jos se ei ole mahdollista mantereelle, ulkoilusaarikin toimisi sellaisena, kuten Visit Espoon Lennart Pettersson haastattelussaan visioi.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi