Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Sydänsairaat taistelemassa paikasta auringossa

Kiitän saamistani vastineista kirjoitukseeni ambulanssirallista (Länsiväylä 14.4.2021).

Itse näkisin ongelman ytimen olevan siinä, että Jorvissa ikään kuin kuvitellaan, että terveyskeskuksissa sydänsairas saa jatkohoitoa.

Infarktin jälkeen se mukamas jatkohoito oli totaalista sekoilua. Kokeilin sitä myös ns. ulkoistetussa Espoon kaupungin maksamassa palvelussa ja tulos oli aivan sama.

Tilanteeni sillä kertaa lopulta pelasti eräs hallintolääkäri. Valitettavasti taisi kuitenkin alkaa olla jo myöhäistä. Sairaus oli päässyt etenemään salakavalasti ja yllättävänkin nopeasti.

Eräs surkuhupaisia yksityiskohta: minun olisi pitänyt kutsua itse itseni ns. vuositarkastukseen terveyskeskukseen. Valitettavasti minulla ei ole lääkärin koulutusta, enkä tunne hoitokäytäntöjä sydänsairaan kohdalla. Ylipäätään voisi todeta, että on mielenvikaista jättää vastuu tuollaisista asioista potilaan kontolle.

Myös Jorvissa olen nyt saanut huomata sen, että erikoissairaanhoitokaan ei ole niin auvoista kuin kuvittelemme. Se on pistemäistä ja satunnaista. Jos potilas olisi koko ajan sairaalassa, tilanne voisi olla toinen mutta päivystyspuolella ja vähän siitä eteenpäin lääkärit suorastaan haluavat äkkiä päästä vastuusta ja kirjoittaa potilaan vain ulos hätäisten hoito-ohjeiden kera. Ja ne vaihtelevat taajaan, lääkäristä riippuen; samoin oireiden syiden tulkinta.

Ennen kaikkea terveyskeskuksiin tarvitaan henkilökuntaa. Kroonisia sairauksia voitaisiin hidastaa ja joskus jopa pysäyttää hyvissä ajoin, jos niitä kuuluisia ihmisresursseja, eli ammattilaisia olisi käytössä tarpeeksi.

Nyt minut on taas määrätty sydämen pikaiseen tähystykseen. Palaan asiaan, jos jään henkiin.

Jukka Hacklin

Espoo