Vaaliareena: | Asumiseen liittyvien palveluiden halpuuttaminen voi tulla kalliiksi

Asukkaille on tärkeää, että asunnossa ei ole kylmä, ilma vaihtuu, yleiset tilat ovat siistit, pihat kunnossa niin kesällä että talvella, leikkivälineet kunnossa ja jätehuoneet siistinä ja mahdolliseen häiriökäyttäytymisen puuttuminen. Eli ihan asumisen perusasiat.

Kiinteistöjen ylläpidossa on vahvasti keskitytty tärkeisiin korjaus- ja energiahankkeisiin ja samalla asukkaille tärkeät asiat ovat jääneet sivuosaan.

Kiinteistöhuolto on erittäin kilpailtu ala, ja hintakilpailu on kovaa.

Kiinteistönhoidon osuus kiinteistöjen ylläpitokustannuksesta on kiinteistöstä ja laskutavasta riippuen noin 5–10 prosenttia. Hintakilpailutuksessa saatu pieni halpuutus kuulostaa hienolta, mutta sen vaikutus kiinteistön ylläpitokuluissa on pieni. Kuitenkin tällä ”säästöllä” saatetaan leikata juuri se pieni mutta asukkaille tärkeä palvelu ja ammattitaito pois.

Palveluntuottajien suurin kustannus on työntekijöiden palkat. Osaavista työtekijöistä on pääkaupunkiseudulla huutava pula ja tiukoilla hinnoilla ei saada palkattua ammattitaitoisia työntekijöitä. Talotekniikasta ymmärtämätön työntekijä voi aiheuttaa kiinteistön omistajalle tuhansien eurojen lisäkulut, toisaalta taas ammattitaitoinen tuhansien eurojen säästöt. Parhaimmillaan laadukas kiinteistönhoito maksaa itsenä takaisin.

Hintakilpailutuksen ja pikavoittojen sijaan tulee hakea ammattitaitoa ja pitkäaikaisia kumppanuuksia.

Kiinteistönhoidon tulee olla suunnitelmallista ja tavoitteellista niin taloudellisesta kuin tarvenäkökulmasta katsottuna. Kuunnellaan siis asukkaiden ja kiinteistöjen käyttäjien toiveita ja tarpeita heitä koskevissa asioissa.

Laatu on kallis säästökohde.

Jouni Tarkiainen

perussuomalainen kuntavaaliehdokas

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut