Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Espoon luovuttava nykyisestä kulkukeskuksesta

Länsi-Uudenmaan sote-lautakuntien demarit ennakoivat jo vuonna 2019, että vammaisten ja ikäihmisten kuljetuspalveluihin tulee hankaluuksia kulkukeskushankinnan myötä, ja totesivat, että hankinta pitää keskeyttää. Valitettavasti huolta ei otettu vakavasti, ja nyt kuljetuspalveluiden ongelmat ovat hyvin vakavia.

Kunnilla on velvollisuus huolehtia lakisääteisten tehtäviensä hoitamisesta kaikissa olosuhteissa. Vuonna 2018 tehty taksilakiuudistus vaikeutti kuljetuspalveluihin liittyvien velvoitteiden hoitamista. Kyseisen säädöksen myötä kunnat ovat joutuneet uudistamaan kuljetuspalveluja. Läntisellä Uudellamaalla ikäihmisten ja vammaisten kuljetuspalveluja varten tavoiteltiin Espoon aloitteesta keskusta, joka välittäisi kuljetukset kaikissa Länsi-Uudenmaan kunnissa. Nyt Espoo on jäänyt yksin epäonnistuneeseen hankkeeseen.

Me demarit olemme edelleen huolissamme vammaisten ja ikäihmisten kuljetuspalveluista. Haluamme kuljetuspalvelut kuntoon välittömästi, sillä kuljetuspalveluissa on ollut vakavia ongelmatilanteita. Emme valitettavasti ole aina saaneet Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa tukea esityksillemme tilanteen korjaamiseksi. Ansiostamme kuitenkin suorahankintaa käytetään kuljetuspalveluissa ja toimintaohjeeseen saatiin maininta muun muassa siitä, että kuljetuspalvelukyydin voi tilata suoraan taksiyrittäjältä tietyin ehdoin.

Emme ole tyytyväisiä kuljetuspalveluissa vallitsevaan tilanteeseen. Toimivien palvelujen järjestämiseksi Espoon on löydettävä nykyistä kulkukeskusta parempi ratkaisu, jolla varmistetaan ikäihmisten ja vammaisten turvalliset kuljetuspalvelut.

Johanna Värmälä (sd.), Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan 2. vpj.

Olli Lehtonen (sd.), Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Pirkko Kuusela (sd.), Espoon teknisen lautakunnan jäsen

Mika Helander (sd.), VTT, dosentti

Anu Helle (sd.), Espoon vanhusneuvoston jäsen