Vaaliareena: | Nuorten tulevaisuus on pelastettava

Viime aikoina olemme median kautta saaneet kuulla väkivallanteoista nuorten keskuudessa. Olemme kuulleet nuorista, joiden tulevaisuuden näkymät ovat valitettavan synkät. Meillä on huolestuttavan suuri määrä nuoria, jotka ovat erilaisilla väkivaltateoilla aiheuttaneet samanikäisille elinikäiset vammat. Samalla jopa pilanneet oman tai toisen nuoren henkilön tulevaisuuden. Suomi luokitellaan yhä uudelleen maailman onnellisimmaksi maaksi. Nuorta, jonka tulevaisuus mahdollisesti on lopullisesti tuhoutunut, tämä ei lohduta.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan kaikilla lapsilla on oikeus suojeluun kaikenlaiselta väkivallalta ja välinpitämättömältä kohtelulta. Suomessa on äskettäin myös julkaistu hallinnonaloja yhdistävä kansallinen lapsistrategia. Tavoitteena on lapsi- ja perhemyönteinen Suomi, joka kunnioittaa lapsen oikeuksia. Lisäksi lapsistrategian yhteyteen on perustettu työryhmä, joka pohtii koronakriisin jälkeistä lasten ja nuorten hyvinvointia. Työryhmä on todennut, että koronakriisi uhkaa lisätä eriarvoisuutta lasten ja nuorten keskuudessa. Miten voimme pelastaa nämä nuoret elämältä, jossa he syrjäytyvät ja vieraantuvat entistä enemmän muusta yhteiskunnasta? Ja miten ennaltaehkäistään, että lisää nuoria, joilla on koko elämä edessään, kuolee väkivallan tai huumeiden seurauksista?

Ei ole vaan yhtä tapaa parantaa nuorten hyvinvointia. On välttämätöntä saada aikaan aloja yhdistävää yhteistyötä, jota myös lapsistrategiassa kuvaillaan. Lapsistrategia ei saa jäädä vain juhlapuheen tasolle. Pyrkikäämme kaikki vaikuttamaan, jotta Suomi olisi lapsistrategiassa tavoittelema lapsi- ja perhemyönteinen maa. Vanhemmat, muut lähiomaiset, varhaiskasvatus, koulut, kunnat, sosiaali- ja terveyshuolto, järjestöt, viranomaiset, valtion johto ja poliitikot on patistettava työhön ja yhteistyöhön. Jotta nuoret säästyisivät välinpitämättömältä kohtelulta, tarvitaan myös vuoropuhelua. Päätökset on tehtävä nuoriin kohdistuvien vaikutusten arviointien kautta. On sanomattakin selvää, että tähän tarvitaan myös riittävät taloudelliset resurssit. Työtä on tehtävä ja rahat suunnattava nuorten tulevaisuuden pelastamiseksi.

Anna Korhonen

kunnallisvaaliehdokas (r.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut