Vaaliareena: | On aika kuunnella asukkaita

Espoon monimuotoista kaupunkirakennetta tulisi kehittää sosiaalisesti kestävästi ottaen huomioon yhteiskunnan muutos, ihmisten tarpeet ja toiveet. Sosiaalisesti kestävä kehitys tarkoittaa oikeudenmukaisuutta, ihmisen oman elämän hallintaa, yhteisöllisyyttä, kiinnittymistä yhteiskuntaan ja ennen kaikkea osallisuutta. Tämä viimeksi mainittu on sosiaalisen kestävyyden ydin.

Osallisuus on yksilön oma kokemus, mutta sitä voidaan edistää lisäämällä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia elinympäristönsä ja kaupungin kehittämiseen. Asukasta tulee myös osallistaa palvelutilanteissa ja hänen tulee saada vaikuttaa omiin palvelukokonaisuuksiinsa. Ne tulee suunnitella yksilöllisesti ja inhimillisesti. Asukas tulisi nähdä aktiivisena toimijana.

Osallistuminen voi taas olla aktiivista tai passiivista. Lähitekeminen lisää ihmisten sosiaalisia suhteita esimerkiksi lähiympäristön kohentamisessa. Kaikki tämä tietysti edellyttää avointa vuorovaikutusta asukkaiden ja luottamushenkilöiden välillä. Hallinnon toimien tulee olla läpinäkyviä ja niistä olisi tiedotettava asukkaille riittävän ajoissa, jotta he voisivat vaikuttaa jo suunnitteluvaiheessa niihin. Kaiken lähtökohta on luottamus. Luottamusta voidaan lisätä olemalla aidosti vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa ja heitä kuunnellen.

Rauni Seppola

kauppatieteiden tohtori

kunnallisvaaliehdokas SDP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut