Vaaliareena: | Maakunta- ja sote-uudistus kurjistaisi Espoota

Maakunta- ja sote-uudistus lähenee vääjäämättömästi, ellei eduskunta valiokuntineen muuta kantaansa lakipaketista annettujen lausuntojen perusteella. Esityksen mukaan väliaikainen hallinto perustetaan maakuntiin jo ensi syksynä.

Miksi hallituksen esitys ei kelpaa? Siksi, että esityksen maakuntabyrokratia ei poista sairauksia, ei lopeta jonotusta, ei poista mielenterveysongelmia, ei vähennä lastensuojelun tarvetta eikä lisää hoitajia ja muita sote-ammattilaisia.

Sen sijaan se rakennuttaa mahtavan maakuntabyrokratian, jolle kaavaillaan verotusoikeutta. Jatkossa siis maksaisimme valtion veroa, kuntaveroa ja maakuntaveroa. Espoolaisten verotaakka saattaa nousta keskimäärin satoja euroja vuodessa.

Uudistuksen rahoitus muuttaa rakennetta nykyisestä. Laki leikkaisi Espoon kuntalaisiltaan ja yrityksiltä saamia verotuloja selvästi enemmän kuin kaupungin sote-menoja siirtyisi maakunnalle. Kaupunki tulisi riippuvaiseksi valtionosuuksista ja valtion ohjaus lisääntyisi. Mutta kaupungin velkataakka ei siirtyisi maakunnalle eikä uusien investointien tarve vähene merkittävästi muun muassa koulujen uusimistarpeen vuoksi. Osa omaisuudesta siirtyy maakunnalle vastikkeetta. Kaupungin tulojen pienentyminen heikentäisi kaupungin investointien eli uuden tekemisen kykyä.

Huonoa sote-uudistusta ei kannata tehdä. Hallituksen esittämä maakunta- ja sote-malli saattaa heikentää palveluja, viedä ne kauemmaksi ja lisätä kustannuksia. Tähän mennessä valmisteluun kulutetuilla miljoonilla olisi voitu jo lisätä resursseja ja parantaa ihmisten tarvitsemia palveluja merkittävästi.

Miten kokoomuksen mielestä sote-uudistus pitäisi tehdä? Kokoomus keskittyisi uudistamaan ihmisten palveluja – ilman maakuntahallintoa ja maakuntaveroa. Me nopeuttaisimme hoitoon ja palveluihin pääsyä. Ihmisillä olisi oikeus vaikuttaa omiin palveluihinsa nykyistä enemmän. Pitäisimme huolta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista ja heidän hyvinvoinnistaan. Sote-rahoituksen tulisi olla kestävä ja mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen järkevästi ja henkilöstöä innostaen.

Espoolaiset ovat ansainneet heidän lähtökohdistaan tehtävät uudistukset, henkilöstö innostavan työympäristön ja vaikutusmahdollisuudet omaan työhön. Haluamme, että Espoolla on mahdollisuus kehittyä espoolaisten ehdoilla.

Jukka Salminen

kuntavaaliehdokas

Espoon kokoomus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut