Vaaliareena: Mistä työntekijät päiväkoteihin?

Espoon päiväkodit ovat täynnä, ja niissä on pulaa työntekijöistä. Päiväkodeissamme on avoimena yhteensä yli 120 työpaikkaa. Mistä tämä kertoo? Ei ihanista lapsista, vaan koulutus- ja varhaiskasvatusalan päätöksiä tehneiden aikuisten välinpitämättömyydestä.

Lapsilla ei ole äänioikeutta. Meidän aikuisten pitää puolustaa heitä entistä enemmän. Eikö kaupungin hallinto ole sitä varten, että se ajaa ennen muita niiden asiaa, jotka eivät pysty itse puolustamaan itseään päätöksenteossa? Ei kai mikään estä meitä espoolaisia noudattamaan perustuslain 6. ja 19. kohtaa, kuulemaan lapsia ja huolehtimaan heidän hyvinvointinsa turvaamisesta?

Miksi päiväkodit eivät sitten houkuttele riittävästi työpaikkana? Eräs päiväkodin johtaja kertoi, että työntekijät ovat työssään erittäin motivoituneita. He haluaisivat antaa pienille lapsillemme enemmän syliä, mutta heillä ei ole siihen riittävästi mahdollisuuksia. Koska autistiset ja aggressiiviset lapset ovat nykyisen periaatteen mukaan normiryhmissä, työntekijöitä tarvitaan enemmän kuin lain kirjaimen edellyttämä määrä. Ryhmäkoot ovat liian usein liian isot.

Miten saisimme päiväkoteihin lisää koulutettuja varhaiskasvatuksen työntekijöitä? Suurin pula on lastentarhan opettajista, koska heiltä vaaditaan yliopistokoulutus. Voisiko Espoon kaupunki tukea ja kannustaa erityisellä tavalla lastenhoitajia, jotka ovat valmiita opiskelemaan lastentarhanopettajiksi?

Heli Hirvonen

FM, aikuiskouluttaja

Feministinen puolue

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut