Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Nyt on aika toivoa ja lunastaa lupaukset

Olisiko nyt toteutettava vuonna 2015 annetut investointilupaukset vuosille 2016–2020 (Länsiväylä 15.4.2015)?

Investointilistan kärjessä olivat Leppävaaran, Matinkylän ja Tapiolan Elä ja asu -keskukset. Myöhemmin oli tarkoitus rakentaa Espoonlahden ja Espoon keskuksen seniorikeskukset.

Leppävaaran Elä ja asu -keskus toteutui vuonna 2017. Matinkylään suunnitellun keskuksen paikalla on parkkipaikka ja Tapiolan seniorikeskus odottaa toteutustaan puhumattakaan Espoonlahdesta ja Espoon keskuksesta.

Myös Espoon asukkaat ikääntyvät ja tarvitsevat erilaisia ennaltaehkäiseviä, kuntouttavia ja hoidon palveluita. Palvelukeskuksien tarve ei ole poistunut. Kotona asuvien ikäihmisten toimintakykyä ja hyvinvointia tukevia palveluita tulee tarjota ei puolilla asuville.

Keskuksien tiloissa voivat kokoontua erilaiset ryhmät tai siellä voi viettää aikaa toisten kanssa ”parantaen maailmaa”. Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää kaiken ikäisille ja etenkin yksin asuville.

Kun kotona asuminen ei kotihoidon palveluiden avulla enää onnistu turvallisesti, niin muutto tuttuun palvelukeskukseen voi olla helpompaa. Jokainen ikäihminen on yksilö ja hänen on voitava valita itselleen parhaiten sopiva palvelu. Joku voi tarvita vain asunnon, missä palvelut ovat tarvittaessa saatavilla ja joku toinen tarvitsee tehostetun asumispalvelun. Nämä kaikki erilaiset vaihtoehdot ovat Elä ja asu -keskuksissa.

Elä ja asu seniorikeskukset tulee sijaita jokaisessa Espoon aluekeskuksessa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella. Suunnitelmat ovat olleet sijaintien suhteen hyvät. Jos henkilö on asunut pitkään esimerkiksi Tapiolassa, niin palvelukeskuksen on myös hyvä sijaita samalla alueella.

Toivon, että suunnitelmat toteutetaan seuraavan valtuustokauden aikana. Ikäihmiset ovat ansainneet laadukkaat palvelut ja Elä ja asu -keskukset ovat osa palvelua.

Helena Haapsaari

terveystieteen maisteri, terveydenhoitaja

kuntavaaliehdokas (sd.)