Vaaliareena: Sote-uudistus ei puutu soten ongelmiin

Suomessa on jo vuosia yritetty saada aikaan sote-uudistusta. Marinin hallituksen sote-uudistusta on kehuttu siitä, ettei se sisällä aikaisemmilta sote-tuotantokausilta tuttuja haasteita. Miksiköhän?

Vastaus on yksinkertainen: nyt esitetty sote-uudistus ei kajoa sote-järjestelmän kipeimpiin ongelmiin, eli palveluiden huonoon saatavuuteen tai taivaisiin kohoaviin sote-kustannuksiin. Nämä haasteet on ratkaistava, jotta laadukas hoito voidaan tulevaisuudessakin taata kaikille. Hallituksen sote-esityksen ensimmäisellä sivulla kyllä väitetään uudistuksen puuttuvan näihin ongelmiin, mutta ratkaisuja se ei valitettavasti sisällä.

Sote-esityksen perustelutekstissä päinvastoin todetaan, että säästöjen syntyminen 2020-luvun aikana olisi epätodennäköistä. On niin ikään vaikea hahmottaa, miten ideologinen valinta yksityisen sote-tuotannon ulossulkemisesta parantaisi palveluiden saatavuutta. Nykymallissa palveluiden saatavuus on turvattu nimenomaan yksityisen ja julkisen yhteistyöllä.

Nyt esitetty uudistus ei ole sote-uudistus vaan hallinnon uudelleenjärjestelyä. Vuosia tehdyltä sote-uudistukselta on lupa odottaa enemmän.

Ville Laakso (kok.)

lakimies

Haukilahti

Kommentoi