Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Finnoon innovaatiohankkeen reseptiä kelpaa esitellä

Finnooseen on nousemassa poikkeuksellinen yhteiskunnallinen ja elinkeinoelämän kokonaisuus. Noin 50 000 neliömetrin maa-alueelle on kaavoitettu merkittävä määrä asuin- ja toimistotilaa. Toimistotilaa on mahdollista rakentaa noin 25 000 neliötä. Samalla Finnoon alueesta on tulossa noin 17 000 asukkaan energiatehokas kaupunginosa Länsimetron varrelle.

Alueelle nousee myös vuonna 2024 Green Chemistry Park, jonka ankkurivuokralainen on uusi Kemiran tutkimuskeskus.

Kemiran, Ahlström Capitalin, Kirkon Eläkerahaston ja Aktia Henkivakuutuksen yhteinen innovaatioinvestointi on arvoltaan noin 80 miljoonaa euroa ja sen vaikutukset Espoon ja Suomen elinkeinoelämään, työllisyyteen ja innovaatiokykyyn ovat summan mittakaavan mukaisia.

Mistään ei olisi kuitenkaan tullut mitään ilman hyvää yhteistyötä kaupungin osaavien viranomaisten ja kaupungin johdon kanssa. Alusta asti Espoon kaupunki on visioinut aktiivisesti projektiorganisaatioiden kanssa. Monisyiset kaavoituskysymykset on ratkaistu nopeasti ja asiallisesti. Sekä asuminen että toimitilakysymykset ovat menneet samassa kaavassa, käsi kädessä. Pysäköintinormeissa löydettiin nopeasti yhteinen kieli: parkkipaikkojen sijaan on puhuttu ajan vaatimusten mukaan liikkumisratkaisuista.

Projektia on leimannut alusta alkaen myönteinen kierre.

Sijoittajana mukana oleva Ahlström Capital on esimerkki perheyrityksestä, jolle Finnoon hankkeen kaltainen sitoutuminen suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen ei olisi mahdollista ilman osaavaa paikallishallintoa. Tapaus kuvastaa, kuinka toimialasta riippumatta muutkin suomalaiset perheyritykset tarvitsevat kaupungeissa ja kunnissa ympäri maan osaamista ja tukea.

Tilastokeskuksen mukaan me perheyrittäjät muodostamme noin 70 prosenttia Suomessa työllistävistä yrityksistä. Noin kolmasosa yrityssektorin nettoinvestoinneista tulee perheyrityksiltä.

Kuntien ja ja kaupunkien päättäjien tärkeänä tehtävänä on luoda edellytyksiä yritystoiminnalle. Se tarkoittaa Finnoon esimerkin kaltaista pitkäjänteistä maankäytön suunnittelua ja kaavoitusta. Laadukas hallinto panostaa myös koulutukseen, jolla varmistetaan yrityksille ammattitaitoinen työvoima. Lisäksi pitää huolehtia vetovoimasta, johon kuuluvat niin asuntotarjonta kuin kaupan palvelut sekä liikunta- ja kulttuuripalvelut.

Koronakriisin jälkeen julkisen ja yksityisen välisen yhteistyön onnistumisesta rakentuu se kulmakerroin, joka ratkaisee, kuinka kunnat, kaupungit, maakunnat ja koko Suomi menestyvät tulevina vuosina.

Peter Ahlström

toimitusjohtaja

A. Ahlström Kiinteistöt Oy

Auli Hänninen

toimitusjohtaja

Perheyritysten liitto