Kolumni: | Victor Snellman: Poliitikon pitäisi näyttää mallia vaurastumisessa

Lauantaivieras

Sijoittaminen sanana aiheuttaa poliitikoissa tunteiden skaalan inhosta rakkauteen. Vaikka mielipiteitä on yhtä monta kuin silmäpareja, sijoittamisen tärkeyden merkitystä ei moni poliitikko vieläkään tunnu ymmärtävän. Sen huomaa kansanedustajien sidonnaisuusilmoituksista.

Mediassa paheksuntaa ja kohua aiheuttavat otsikot myyvät, mutta samalla kansakuntana saatamme ottaa takapakkia vaurastumisen tiellä. Sen sijaan, että uutisoidaan pistemäisesti Timo Harakan (sd.) mittavasta pörssiomistuksesta (IS 6.2.2021) tai Matti Vanhasen (kesk.) yli 100 000 euron osakepotista (IL 16.12.2017), pitäisi puhua heidän vuosien aikana systemaattisesti keräämästään pesämunasta. Median pitäisi, jos ei nostaa sijoittavia poliitikkoja jalustalle, ihmetellä, mikäli heillä on vaatimattomat omistukset suhteessa työuraan.

Esimerkiksi 25-vuotiaan säästäessä joka kuukausi 110 euroa indeksirahastoon, on hänellä 50-vuotiaana yli 100 000 euron salkku. Mitä jos suhteutamme ministereiden yli 10 000 euron tai kansanedustajien 6 600 euron kuukausitulot ”sadantonnin ökysalkun” mahdollistavaan kuukausittaiseen säästösummaan? Tulee väkisinkin mieleen, että rahkeita miljoonasalkkuihin olisi kaikilla keski-ikäisillä poliitikoilla – se onnistuu reilun tonnin kuukausisäästöllä.

Harakka ja Vanhanen kuitenkin edustavat positiivisessa mielessä poikkeuksellista joukkoa kansanedustajissa: heillä sentään on osakkeita. Eduskunnan sidonnaisuusilmoitusten perusteella esimerkiksi pääministeri Marinilla (sd.) ei ole mitään omistuksia: ei osakkeita, rahastoja, metsää eikä asuntoja. Joko hän piilottelee omistuksiaan, raha ei kauaa taskussa polttele tai sitä makuutetaan tilillä.

Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme, eikä tehtäväni varsinaisesti ole opettaa kansanedustajia ja ministereitä henkilökohtaisessa varallisuudenhallinnassa. Se on lähtökohtaisesti vanhempien ja koululaitoksemme tehtävä. Voin toki tarjota heille Suomen Osakesäästäjien Sijoittamisen perusteet -kurssin ilmaiseksi kansakunnan edun nimissä.

Sen sijaan tehtäväni on kysyä: miten voimme odottaa poliitikkojen tekevän järkeviä päätöksiä kansalaisten varallisuuden karttumisen eteen? Pörssiyhtiöissä hyvän käytännön mukaista on omistaa luotsaamansa yhtiön osakkeita vuosipalkkansa verran. Pitäisikö kansanedustajien omistaa vuosipalkkansa verran Helsingin pörssin osakeindeksiä? Jo alkaisi sijoittaminen ja yhteiskuntaa edistävien päätösten tekeminen kiinnostamaan enemmän kuin Veikkauksen tulonjakoautomaatti.

Ja mikä tärkeintä, meillä olisi 200 esikuvaa pitkäjänteisessä vaurastumisessa.

Victor Snellman on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut