Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Aktivismin renessanssi

Meidän kouluun, lähikirjastoon tai kappeliin tai lähimetsään ette koske! Espoolaiset ovat osin jopa omaksi hämmästyksekseen ryhtyneet aktiivisesti puolustamaan itselleen tärkeitä asioita.

Mielenosoittaminen koetaan usein äärilaitojen, luontoaktivistien tai maataloustuottajien kiihkoiluksi. Verkossa kynnys oman kantansa painokkaaseen ilmaisuun on ollut jo pidempään alhaisempi. Nyt mieltä ilmaistaan jo rehvakkaammin.

Adressit kiertävät eri puolilla kaupunkia, eikä toimintaan osallistuminen katso puoluekantaa tai sosioekonomista asemaa.

Arvomaailmasta viestiminen ja sen tekeminen näkyväksi eivät enää jää yksilöiden tai kolmannen sektorin varaan – saati ole heidän yksinoikeus. Yrityksetkin miettivät tänä päivänä ylintä johtoa myöten omia arvovalintojaan. Osa lunastaa yhteiskuntavastuunsa paikallisesti, osa pyrkii vaikuttamaan jopa globaalisti.

Tällä viikolla Viherlaaksossa järjestettiin mielenosoitus pientaloalueen säilyttämisen puolesta kaavoittajien ja sijoittajien ylivaltaa vastaan. Aarnivalkean koulun vanhemmat ryhtyivät eri tavoin barrikadeille lastensa koulunkäynnin sujuvuuden puolesta. Tapiolan uimahallinkin puolesta kokoonnuttiin julkisesti ja kerrottiin oma kanta.

Viherlaaksossa syntyi aito, vuorovaikutteinen hetki, kun paikalliset pääsivät kertomaan tunnoistaan medialle ja muutamalle paikalle saapuneelle luottamushenkilölle. Kaavat, eurot ja tilastot muuttuivat inhimillisiksi. Ihmiset puhuivat ihmisille. Mielenosoittaminen lisäsi yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Merkitykselliseen asiaan puuttuminen, puolesta puhuminen ja toimiminen osoittavat tärkeän asian: minä välitän. Se, mihin asiat etenevät tai onko mielenosoituksella isossa kuvassa vaikutusta, on toinen seikka.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi