Vaaliareena: | Espoosta oikea Itämeri-kaupunki

Espoon aarre on 58 kilometriä Itämeren rantaa, miltei 200 kilometrin merialue ja 165 saarta. Aarteestamme on pidettävä huolta ja sen tulee olla kaikkien nautittavissa. Espoon Keskustan aikanaan jo 1976 valtuustossa ehdottama 48 kilometrin pituinen Rantaraitti on ainutlaatuinen virkistyksen lähde.

Itämereemme ei saa päästää rehevöittäviä saasteita: jätevesien puhdistamisessa on vielä parannettavaa, rakentamisessa, myös viherrakentamisessa on huolehdittava hulevesistä ja meriluontoa on suojeltava. Rannoille ei pidä enää rakentaa ja tekosaarihaihattelu on hylättävä. Veneilymahdollisuudet on turvattava, muun muassa Finnoon venesatama on säilytettävä. Rantojen ja meren roskaamista on vähennettävä: Rantaraitille ja lähialueille tarvitaan lisää roskiksia ja siivoustalkoita. Etenkin muoviroskan kulkeutumista mereen pitää estää.

Ilmastonmuutoksen torjunta, lämmöntuotannon ja liikenteen päästöjen vähentäminen ja hiilivapaa Espoo suojelevat samalla Itämerta.

Itämerta suojellaan myös koulujen ja muiden kaupungin laitosten ruokalistoilla. Itämeri-kalan syöminen vähentää meren fosforia ja on lähiruokaa. Kouluilla on myös tärkeä ympäristökasvatustehtävä.

Espoolla teknologiakaupunkina olisi myös paljon enemmän annettavaa ja saatavaa Itämeri-yhteistyössä. Espoon korkeakoulut, tutkimuslaitokset, yritykset ja kaupungin omat yksiköt voisivat olla paljon nykyistä aktiivisempia EU:n Itämeri-strategiaa toteuttavissa yhteistyöhankkeissa ja hyödyntää näin EU-rahoitusta.

Kunnilla on keskeinen rooli Itämeren suojelussa ja Itämeren alueen yhteistyössä. Kaupungin oma Itämeri-ohjelma on päivitettävä kunnianhimoisemmaksi. Espoon on aika ryhtyä oikeaksi Itämeri-kaupungiksi.

Erja Tikka ulkoasiainneuvos, entinen Itämeri-suurlähettiläs kuntavaaliehdokas (kesk.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut