Lukijalta: | Kuka tai mikä ohjaa kaupungin suunnittelua?

Asukkaiden tarpeet ja toiveet, ympäristön sekä viheralueiden laatu tulisivat olla kaikessa suunnittelussa lähtökohtina. Ihmiset tarvitsevat hyvinvointia tukevia asuinympäristöjä. Lähiympäristön luonnontilaiset metsät, liikenneväylät, aukiot, torit ja puistot ovat terveydelle ja hyvinvoinnille yhä tärkeämpiä.

Tapiolassa onnistuttiin toteuttamaan luonnonläheinen metsä- ja puutarhakaupunki, joka on osoittautunut erittäin onnistuneeksi. Syntyi tapiolalaisuus ja yhteisö, joka arvostaa ympäristöään.

Vanhassa Tapiolassa rakennusten sijoittelu maastoon tehtiin harkiten ja hellävaraisesti; korkeat kerrostalot mäkien päälle, matalia omakotitaloja aukeiden puistoniittyjen reunoille säästäen upeimmat petäjät, luonnon kalliot ja metsäsaarekkeet pehmentämään rakentamista. Tapiola on kuuluisa nimenomaan sensitiivisestä maiseman, maaston ja rakentamisen yhteensovittamisesta. Jostain syystä näitä periaatteita ei kuitenkaan ole haluttu soveltaa muualle Espooseen.

Espoo näyttää hyväksyneen tuotannollis-taloudelliset kriteerit pääasiallisiksi suunnittelun lähtökohdiksi. Kaupunkisuunnittelun isot kuviot vievät voimat, jolloin toteutussuunnittelu on houkuttelevaa antaa sijoittajille ja heidän suunnittelijoilleen ns. suunnitteluvarauksina.

Suunnitteluvarauskäytäntö onkin yleistynyt kunnissa merkittävästi. Toimintamallissa kunta luovuttaa tontin suunnittelun kiinteistösijoittajalle, joka sitten tekee suunnitelmat omista lähtökohdistaan.

Seuraukset ovat nähtävissä: laaditaan ylitehokkaita kaavoja, jolloin asuinkorttelit ovat ahtaita, pihat pieniä ja istutukset viitteellisiä. Aiemmin suunnittelukriteerinä pidettyä päivänvalokulmaa ei ilmeisesti noudateta. Naapurista näkee viereisen talon asuntoihin eikä pohjoisen parvekkeilla paistatella päivää.

Asukkaat yrittävät osallistua vastustamalla ylitehokkuutta.

Tätä vastakkain asettelua, jossa asukkaiden rooli muuttuu ympäristön laatupoliisiksi, tulisi välttää. Yhteistyön ja osallisuuden edellytys on, että suunnitteluvarauksista keskustellaan avoimesti - tai mieluiten luovutaan kokonaan.

Kun kiinteistösijoittajien viritelmät auringossa leikkivistä lapsista, iloisesti haukkuvista koirista ja hymyilevistä aikuisista on tehty, ollaan yleensä jo liian pitkällä koko hankkeen lähtökohtien uudelleen arvioimiseksi.

Ritva Lappalainen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut