Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena: | Asukasmäärä kasvaa, mutta lähiöiden palvelut heikkenevät

Espoossa on viihtyisiä, perinteisiä lähiöitä, joissa monet asukkaille tärkeät palvelut ovat olleet saavutettavissa jalkaisin tai pyörällä. Kerrostalot on rakennettu väljästi ja myös pientalot sopivat alueelle.

Viherlaakso, Karakallio ja Lähderanta ovat erinomaisia esimerkkejä näistä vanhoista ja väljästi rakennetuista lähiöistä.

Espoon kasvu ja pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen MAL- sopimus velvoittaa asuntorakentamiseen ja paljon puhuttuun, mutta myös kritisoituun kaupunkirakenteen jatkuvaan tiivistämiseen. Täydennysrakentamisen suunnitelmat näyttävät aivan kohtuuttomilta mm. Viherlaaksossa Logenin tontilla. Asukkaat ovat oikeutetusti järkyttyneitä suunnitellusta massiivisesta kerrostalorakentamisesta aivan vanhan pientaloalueen viereen.

Espoossa on kysyntää pientaloille, mutta miksi asukkaiden toiveita pientalojen lisäämisestä ei kuunnella?

Viherlaakson asukasmäärää halutaan kasvattaa, mutta samaan aikaan palveluita heikennetään.

Terveysasema siirrettiin Kiloon, jonne on varsin huonot joukkoliikenneyhteydet, lähimmältä Turuntien bussipysäkiltä lähes kilometrin kävelymatka. Viherlaakson kirjasto suljettiin ja joukkoliikenneyhteyksiä on vähennetty.

Viherlaakson kirjastolle ja terveyskeskukselle tuli lähtö rakennuksen kuntoon liittyvien ongelmien vuoksi. Kaupungin palvelut eivät saa kuitenkaan määräytyä tilojen perusteella, vaan niiden sijainti ja niihin panostaminen tulee perustua asukkaiden tarpeisiin.

Kirjasto ja terveyskeskus ovat tärkeitä hyvinvointia edistäviä palveluita, joiden saavutettavuus arjessa on taattava kaikenikäisille kuntalaisille.

Vanhojen lähiöiden kaavoittaminen tulee toteuttaa koko alueen tarpeet huomioiden ja asukkaita aidosti osallistaen ja kuunnellen. Espoon pieniä aluekeskuksia voi maltillisesti tiivistää vanhaa rakentamista ja alueen ominaista luonnetta arvostaen ja lähimetsät suojellen. Viherlaaksossakin aluesuunnittelun tulee olla kehittämislähtöistä, ei palveluita näivettävää.

Sirpa Hertell

Kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Valtuustoryhmän puheenjohtaja

Jenni Koski

Varavaltuutettu (vihr.)

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen