Vaaliareena: Selkokielisyyttä valtuustokokouksiin

Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavampaa ja ymmärrettävää. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.

Eduskunnassa käydään viikoittain eduskunnan kyselytunti. Kyselytunnilla kansanedustajat esittävät ajankohtaisia kysymyksiä ministereille. Kyselytunnilla kysymyksen pituus on yksi minuutti. Ministerin vastausaika esitettyyn kysymykseen on myös minuutti. Koska aika on niin lyhyt, puheesta tulee usein nopea. Jos puhe on nopeaa, sitä on vaikea ymmärtää. Puheenvuoro tulisi voida esittää rauhallisesti, hitaasti ja selkeästi. Olisi tärkeää, että viikoittain järjestettävä kyselytunti olisi joskus erityisellä selkokieli-teemalla järjestetty.

Kyselytunnin katselijoina ja kuuntelijoina on selkokieltä tarvitsevia henkilöitä niin kodeissa kuin myös erilaisissa asumispalveluyksiköissä.

Eduskunnassa, mutta myös Espoossa on käsittelyssä juuri nyt myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Sen asiasisältö on hankalasti ymmärrettävissä. Ihmisiä koskettavat asiat olisi esitettävä ymmärrettävästi ja selkeästi.

Selkokielellä puhuminen on kaikille mahdollista, mutta se vaatii myös harjoittelua ja keskittymistä.

Myös Espoon kuntavaaleissa olisi tärkeää nostaa esiin selkokielen merkitys. Tulevat kuntavaltuutetut joutuvat ottamaan kantaa moniin asioihin. Selkokieltä käyttäen puhuisimme kaikille kuntalaisille. Myös selkokielellä tapahtuva Espoon valtuustokokous olisi joskus tärkeä järjestää. Myös Espoon virkamiesten ja kaupunginjohtajan on tärkeää puhua selkokielellä.

Arja Juvonen

Kaupunginvaltuutettu (ps)

Kuntavaaliehdokas

Kansanedustaja

Geronomi(AMK)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut