Pääkirjoitus: | Uutta verta

Naiset rynnivät Espoon kaupunginvaltuustoon. Espoon valtuusto on pääkaupunkiseudun naisvaltaisin. Valituista 63 prosenttia on naisia.

Tulos poikkeaa huomattavasti pääkaupunkiseudun muista kaupungeista. Helsingissä sukupuolijakauma on päinvastainen: 60 prosenttia on miehiä. Vantaalla naiset ylsivät 55 prosenttiin.

Kokoomus vahvisti asemaansa Espoon pääpuolueena. Vaikka vihreät menetti kolme paikkaa, Espoo pysyy vahvasti sini-vihreänä kaupunkina.

Turvallisuus, teknologia ja sivistys iskivät espoolaisuuden ytimeen. Teemat nostivat Aalto-yliopiston kyber- ja hybriditurvallisuuden työelämäprofessorin Jarno Limnéllin valtakunnallisestikin komealla äänimäärällä valtuustoon.

Liike Nyt nousi näyttävästi kokoomuksen rinnalle vaalivoittajana ja otti rehvakkaasti kaksi paikkaa uutena puolueena. Perussuomalaiset ja lopulta kristillisetkin ylsivät vaalivoittajien joukkoon, mikäli tarkistuslaskenta ei muuta tilannetta.

Äänestysaktiivisuus painui Espoossa lähes kaksi prosenttia heikommaksi. Kärjessä loistivat Jupperi. Laiskimmin äänestetettiin Sokinvuori-Kirstinmäessä. Luvut osoittavat, että väestörakenne tulee olemaan selkeä haaste Espoolle tulevaisuudessa. Kuilu hyvinvoivien, korkeastikoulutettujen ja heikommassa yhteiskunnallisessa asemassa elävien välillä on syvä. Ääripäissä asuvien äänestysaktiivisuuden ero on liki 40 prosenttia.

Spekuloida voi, miten vaalien siirtäminen kesään ja jalkapallon EM-kisat vaikuttivat äänestysaktiivisuuteen ja tulokseen. Toinen pohdittava asia on, koituiko keskustelu pientaloalueiden ja tiiviin kaupunkirakentamisen vastakkainasettelusta vihreiden tappioksi.

Valtuutettujen keski-ikä 46 vuotta, on niukasti pääkaupunkiseudun nuorin. Vantaalaiset ovat vuoden ja helsinkiläiset viisi vuotta iäkkäämpiä.

Kokoonpano tuulettuu, sillä valtuustossa aloittaa 33 uutta päättäjää. Vahvaa asiantuntemusta työelämän, politiikan ja arjen eri osa-alueilta löytyy jokaisesta puolueesta.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut