Lukijalta: Espoo tekee autoilijan elämästä hankalaa

Kunnallispolitiikan sanotaan olevan kuntalaisten yhteisten asioiden hoitamista. Sitä ei vain ole tehty tasapuolisesti.

Asuminen on kuntalaisten perustarpeita, ja siihen vaikutetaan laeilla, kaavoituksella ja myönnetyillä rakennusluvilla. Espoossa olisi maata kaavoittaa riittävästi pientaloasutusta kohtuuhintaisille tonteille. Silti rakennetaan tiheitä kerrostaloalueita, jotka alkavat muistuttaa slummeja.

Kerrostaloasunnon lisäksi useimmilla on osa elämää pitkienkin matkojen päässä esimerkiksi mökeillä. Siihen tarvitaan autoja, mutta niille ei ole järjestetty tilaa kerrostaloalueilla. Tehdään liian tiheitä kaavoja ja hyväksytään rakennuslupia, joissa vain pienelle osalle asunnoista on autopaikkoja. Epätasa-arvoa lisätään sillä, että ne vähätkin autopaikat on myyty osakkeina. Suurin osa taloyhtiön osakkaista ei pääse käyttämään niitä edes vuorotteluperiaatteella.

Aatteellispoliittisin päämäärin sähköauto- ja ilmastobuumin vallassa on muutettu asuntoyhtiölakia epäoikeudenmukaiseksi. Se on pahentanut tilannetta osakkaille, jotka ovat saaneet säästettyä asunnon itselleen mutta joille ei ole riittänyt minkäänlaista autopaikkaa asuntoyhtiössään. Enemmistöpäätöksellä hänet velvoitetaan maksamaan taloyhtiön sähköautoilijoille latauspaikat. Hänen katsotaan osallistuneen päätökseen, vaikka olisi kokouksessa äänestänyt sitä vastaan. Poliittisesti hoetaan latauspaikkojen nostavan asuntojen arvoa. Mutta pienasuntojen, joille ei autopaikkoja riitä, se päinvastoin laskee. Ehkäpä laki tässäkin muuttuu oikeudenmukaisemmaksi, kuten hissien kohdalla, vain ne maksavat, jotka hyötyvätkin!

Espoo on ottanut tavakseen estää asuntoalueillaan tarpeellista kadunvarsipysäköintiä sielläkin, missä tilaa olisi. Paikat laitetaan maksullisiksi ja aikarajoituksin tehdään niistä sakkorysiä tai muuten vain laitetaan kieltomerkkejä. Näin lisätään kerrostaloalueiden epätasa-arvoa omakotialueilla asuviin nähden. Siellä kun tontille mahtuu koko perheen ja jälkikasvunkin autot. Vierailijoille tilaa löytyy kadunvarsilla.

Kaavoituksella tulisi helpottaa ihmisten elämää järjestämällä tarvittavaa tilaa kaikille. Kaupungin ei tulisi myöntää sellaisia rakennuslupia, joissa kaikille asunnoille ei ole yhtäläisiä paikoitusmahdollisuuksia. Pysäköintikieltoja ja rajoituksia lisäämällä ei tulisi kiusata kaupunkilaisia!

Tilaa kaikille

Kaupungin ei tulisi myöntää sellaisia rakennuslupia, joissa kaikille asunnoille ei ole yhtäläisiä paikoitusmahdollisuuksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut