Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: | Unelmana onnellisuus

Ammattilaisgolffari Matilda Castrenin nimi singahti suuremman suomalaisyleisön tietoisuuteen, kun hän voitti Yhdysvalloissa merkittävän LPGA-kiertueen osakilpailun tällä viikolla. Nuoreen, espoolaistaustaiseen golfammattilaiseen oli jo ehtinyt hiipiä epätoivo ammattilaisuran alussa. Castren haki ajatuksilleen suuntaa muun muassa mentaalivalmennuksella ja viihtyi muutaman kuukauden työssään Tapiolan Alkon jouluapulaisena. Kohtalo puuttui peliin. Castren tutustui Trumpin henkivartijana työskennelleeseen mieheen. Rakastunut golffari palasi Yhdysvaltoihin, onnellisempana. Henkinen tasapaino löytyi. Peli alkoi kulkea.

Castrenin kasvattiseurat olivat Sarfvik ja Espoon Golfseura. Opiskelupaikkana oli Haukilahden urheilulukio.

Nuorten naisgolffareiden suosio maailmalla on buumi. Aasiasta – Koreasta, Thaimaasta ja Kiinasta – nousee kärkilistoille nimiä kiihtyvää tahtia. Sponsoreina ovat usein globaalit suuryritykset. Rahamaailma ja verkostot pyörivät golfin ympärillä.

Thaimaalaisen 18-vuotiaan lupauksen Atthaya Thitikulin oli valittava Euroopan kiertueen tukikohdakseen tietty maa tiukkojen koronarajoitusten takia. Se löytyi Suomesta ja Espoosta hyvien suomalaisten ystävien kautta. Suomi koettiin turvalliseksi ja lentoyhteydet toimiviksi.

Tie golfammattilaiseksi on asiantuntijoiden mukaan pitkä ja kivinen. Maailmankiertueella pelaaminen vaatii huomattavaa pääomaa. Toisin kuin Suomessa tai Euroopassa, aasialaisissa tavallisissa perheissä elää unelma siitä, että tytär pelaa tiensä läpi maailman huipulle. Tämä tavoite mielessä tytär lähetetään golfakatemiaan ja sitä kautta maailmalle. Haaveena on menestyminen.

Jokaisella on omat unelmansa ja usein vaikea tie huipulle. Matilda Castren on haastatteluissaan kertonut olevansa kiitollinen kokemistaan vaikeuksista. Thitikul kertoi, ettei hän ensisijaisesti tavoittele kärkisijoitusta maailmanlistalla vaan pyrkii kehittymään ihmisenä ja pelaajana. Hänen tavoitteensa on olla onnellinen.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi