Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Marjayrittäjät aiheuttavat välinpitämättömällä toiminnallaan kiukkua ja surua kotitarvemarjastajissa

Kaupallisille poimijoille annettuja poimintaohjeita ovat esimerkiksi kielto poimia pihoista ja puutarhoista sekä alle kilometrin päässä taajamista. Myös roskaamisesta ja tulenteosta on kieltoja. Poiminta ei saa vahingoittaa aluskasvillisuutta, eikä varpuja saa repiä irti maasta. Ohjeet ovat täysin riittämättömiä. Marjayrittäjät aiheuttavat välinpitämättömällä toiminnallaan kiukkua ja surua suomalaisissa kotitarvemarjastajissa.

Marjayritysten paikalliset marja-agentit etsivät parhaat marja-alueet eteläisintä Suomea myöten ja neuvovat paikat kaupallisille poimijoille. Paikallisten asukkaiden ja loma-asukkaiden perinteiset marja-alueet näennäisesti autioissa metsissä tyhjennetään nopeasti ja tehokkaasti, usein puolikypsinä. Kaupallisten poimijoiden suuret haravankaltaiset poimurit repivät myös varpuja juurineen maasta. Osa seuraavan vuoden kukkasilmuista vaurioituu kovakouraisessa poiminnassa.

Marjanpoiminta tarvitsee huomattavasti nykyistä paremmat säännökset. Asutuksen lähialueet, kylien ja loma-asuntoalueiden takametsät usean kilometrin säteellä lähimmistä rakennuksista on turvattava paikallisten asukkaiden ja mökkiläisten kotitarvemarjastusalueiksi. On sallittava ainoastaan täysin kypsien marjojen poiminta. Jos paikalla on jo muita poimijoita, uusien tulijoiden on väistyttävä. Varpuja ei saa riipiä maasta eikä seuraavan vuoden kukkasilmuja vahingoittaa.

Usein ulkomailta tuotettuja kaupallisia marjanpoimijoita on turha moittia ongelmista. Epäkohdat ovat puutteellisissa ohjeissa ja välinpitämättömissä marjayrittäjissä. Taustalla vaikuttavat viranomaiset eivät selvästikään ole tietoisia poiminnan aiheuttamista ongelmista suomalaisille kotitarvemarjastajille, joita sentään on runsaasti. Nykyistä huomattavasti paremmin ohjeistettuna ja valvottuna kaupallinen marjanpoiminta voi menestyä ilman, että suomalaisia kotitarvepoimijoita ja vakiintuneita poimintaperiaatteita loukataan.

Kotitarvemarjastaja