Pääkirjoitus: | Suoraa puhetta maahanmuutosta

Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas, kirkkonummelainen Riikka Purra iski Länsiväylän haastattelussa pöytään selkeän ehdon: hänen johtamanaan puolue ei lähde koskaan hallitukseen, jos suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa merkittävästi tiukenneta.

Purra ravistelee reippaasti silloin, kun on tarve. Kriittinen asenne on osin viitoittanut hänen tiensä menestykseen.

Kriittisyys nähdään turhan usein negatiivisena. Kritiikki on aina paikallaan, kun se on perusteltua ja rakentavaa.

Espoossa olisi paikka Purran kaltaiselle ravistelijalle. Nykyisten ennusteiden mukaan joka kolmannen espoolaisen arvioidaan olevan ulkomaalaistaustainen vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että 2030-luvulla Espoossa on vieraskielisiä nykyisen Lahden tai Kuopion kokoisen kaupungin verran. Vieraskielisten suhteellinen kasvutahti on Espoossa ja Vantaalla ollut viime vuosina jopa Helsinkiä nopeampaa.

Kun kaupungin päättäjät ryhtyvät ensi töikseen päivittämään Espoon strategiaa, heiltä kaivataankin selkeää ja kauaskantoista visiota siitä, mihin kaupunkia ollaan viemässä. Jos maahanmuutto on osa kaupungin kansainvälistymisstrategiaa, sen perusteet ja keinot on avattava konkreettisesti ja selkeästi.

Minkälainen Espoo on kilpailukykyinen ja houkutteleva vielä tulevina vuosikymmenillä? Mikä on työperäisen maahanmuuton suhde humanitaariseen maahanmuuttoon? Miten monikansallisen väen osaaminen hyödynnetään?

Minkälaisilla rakenne- ja palvelumuutoksilla kaupunki pidetään elinvoimaisena ja silti inhimillisenä sekä turvallisena? Olennaista on saada jokainen osaksi yhteiskuntaa, lapset pärjäämään koulussa ja aikuiset menestymään työelämässä.

Ellei tässä onnistuta, kaupunki on pulassa. Uhkana on, että vastakkainasettelu kiihtyy ja kuilu eri väestöryhmien välillä syvenee. Maahanmuutosta, sen seurauksista – ja toisaalta mahdollisuuksista – on keskusteltava avoimesti ja niiden oikeilla nimillä.

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut