Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Asukkaat mukaan luomaan Leppävaaran pohjoisen keskustan visiota

Pohjoisen Leppävaaran uudistusprosessissa on tapahtunut hiljattain paljon. Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto totesi suunnitteluvarauksen rauenneeksi 31.3.2021, koska tavoitteita ei ollut kyetty saavuttamaan eikä tarvittavaa toteuttamiskelpoista etenemiskonseptia ollut esitetty.

Kaupunginhallitus teki vielä kesäkuussa kaikkien jäsenten allekirjoittamat pöytäkirjamerkinnät ”Tarvitsemme korkeatasoisen ja toteuttamiskelpoisen ratkaisun Leppävaaran kaupunkikeskuksen ydinalueen tulevaisuuteen”, ”Jatkokehitys tulee toteuttaa ripeästi ilman aiheetonta viivytystä” sekä ”Leppävaara-vision päivitys on tarpeen.”

Mitä siis seuraavaksi? Moni toivoo, että Espoo ottaisi oman tarinansa nyt toden teolla käyttöön ja tekisi kaavan jatkovalmistelusta esimerkkitapauksen asukkaiden osallistamisesta.

Uusi, yhteiskehittelynä toteutettu Leppävaara-visio olisi luonnollinen ensimmäinen askel ja pohja uudelle keskustasuunnitelmalle. Visio tulisi luoda edellistä avoimemmin ja niin että kuntapäättäjien ja rakennuttajien lisäksi vaikuttamassa olisi myös se kaikista tärkein sidosryhmä – Leppävaaran ihmiset. Asukkaat, työssäkävijät ja vierailijat.

Vision muotoilun lisäksi meidän tulisi kiinnittää huomiota myös siihen, miten jatkokehittelyä vedetään. Tehdäänkö taas vuosien putkimainen, vesiputousmainen prosessi, jonka lopputulos voi yllättää? Tai oikaistaanko kiireen takia asioissa, jotka vaikuttavat laatuun ja kaupunkialueen sopivuuteen loppukäyttäjille?

Espoo voisi olla Suomen edelläkävijä kaupunkimuotoilussa ja ottaa käyttöön holistisia, tehokkaita ja monialaisia työtapoja – esimerkiksi Lean Urbanismin tai muita ketterän kehityksen malleja. Aiemman suunnitteluvarauksen rauetus oli esimerkki siitä, että tarvitsemme kaupunkisuunnittelun prosesseihin lisää läpinäkyvyyttä, vuorovaikusta sekä erilaisten tarpeiden huomiointia.

Asukkaiden toiveita on helppo kerätä yksinkertaisilla verkkokyselyillä tai modernia tekniikkaa hyödyntävissä verkkotapahtumissa. Ilmiöarkkitehti Tero Vanhasen kanssa toteuttamamme verkkotapahtuma osoitti, miten kaupunkisuunnittelua on mahdollista tehdä dynaamisessa vuorovaikutuksessa ja työn hedelmät ovat nähtävissä saman tien (ks. Youtube: Leppävaaran pohjoinen keskus – Uudet visiot tunnissa).

Vetoamme nyt asiaa valmisteleviin virkamiehiin sekä kaupunginhallitukseen – ja tietysti myös osallistamista vaaleissa luvanneisiin uusin valtuutettuihin – että Leppävaaran asukkaat ja muut loppukäyttäjät otettaisiin ihan aidosti mukaan pohjoisen keskuksen uuden vision luomiseen.

Karri Karsi ja Alana Riihelä

leppävaaralaisia asukasaktiiveja