Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: | Siskoni auttaa kätilönä uusia ihmisiä maailmaan – kuka auttaisi häntä?

Kutsumustyö. Kolmivuorotyö. Yövuoro – monta yötä. Olet kätilö. Nukut korvatulpat korvissa ja laput silmillä, kun muu perhe valmistautuu päivän koitoksiin.

Teet kolmivuorotyötä – saat maksettua asuntolainan ja lasten harrastukset.

Yövuorot vaihtuvat päivävuoroiksi – sopeudut. Osallistut lasten harrastuksiin: tanssiin ja jääkiekkoon. Toimit toimitsijana jääkiekko-otteluissa, kuskaat harrastuksiin ja rahoitat kisamatkoja sekä koti- että ulkomaille.

Ja jälleen teet lisää yö-, viikonloppu-, sekä pyhäpäivävuoroja, jotta lapset pääsevät harrastamaan ja kilpailemaan, niin kuin muidenkin lapset… Olisi ikävää, jopa noloa, joutua sanomaan, että ”ei meillä ole varaa”, eikä lasten tarvitse hävetä vanhempiensa ammatinvalintaa, koska kumpikin on valinnut terveydenhoitoalan.

Olet tehnyt kätilön työtä lähes 30 vuotta. Olet omistautunut ja sitoutunut työhösi ja haluat aina antaa ainutlaatuisen synnytyskokemuksen.

Kuka arvostaa?

– Synnyttäjät, kollegat ja työharjoittelijat.

Kuka maksaa ja mitä?

– Kätilöt terveydellään ja jaksamisellaan. Voisiko joku muukin?

Kuka edes uskaltaisi hankkiutua raskaaksi, jos kätilöitä ei olisi? On huolestuttavaa kuulla monikymmenvuotisen uransa kätilöinä tehneiden ammattilaisten irtisanomisista ja ahdingosta. Asiat ovat huonosti ja huolestuttavia.

Kuka vastaa ja välittää kätilöiden sekä kaikkien muidenkin terveydenhoitoalalla työskentelevien palkka-, kuormittavuus- ja työssäjaksamiskysymyksistä?

Olen huolissani – olen lähes menettänyt siskoni, koska hän on niin sitoutunut työlleen. Mitään sosiaalista elämää hänellä ei enää ole. Energia on loppu. ”Milloin on hyvä hetki soittaa, ettet ole töissä, nukkumassa tai muuten vain kireä”?

Voi sisko. Näen, että voit huonosti – kunpa voisin jotenkin auttaa.

Isosiskosi