Lukijalta: | Miksi pitää keskustella maahanmuutosta?

Länsiväylässä 14.7. haastateltiin perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purraa, jossa hän esitti kaikille tutun asian, että puolueelle maahanmuuton perusteiden tiukentaminen on keskeisin tavoite. Myös päätoimittaja Heli Koivuniemi pääkirjoituksessaan käsitteli maahanmuuttoa.

Keskustelu maahanmuutosta on usein samanlaista kuin keskustelu ilmastonmuutoksesta. Kun asiasta puhutaan vain yleisellä tasolla eikä yksilöidä ja perustella, mitä tarkoitetaan, jää asia hämäräksi. Haluaako Purra kieltää kaikenlaisen maahanmuuton Suomeen? Tuskin hän sitä tarkoittaa. Sillä olisi vakavia seurauksia työvoiman saannissa monella alalla ja kansainväliselle kanssakäymiselle (hoitotyö, palveluala, erityisasiantuntijat, pienyrittäjät, urheilijat, kulttuuriala, aviopuolisot, opiskelijat).

Miksi pelätään maahanmuuttoa? Kielteiset uutiset ylikorostuvat mediassa, myös silloin kun uutisoidaan maahanmuuttajista. Tämä lisää ennakkoluuloja ja pelkoja maahanmuuttajia kohtaan, etenkin silloin jos itsellä ei ole arjessa luontevaa kanssakäymistä tänne muualta muuttaneisiin.

Joskus unohtuu, että myös ”maahanmuuttaja” on ihminen ja yksilö, ihan kuten me muutkin. Joskus meillä on elämässä vaikeuksia ja voi tulla pettymyksiä, joku voi ratkaista ongelmiaan kielletyin keinoin. Tämä pätee kaikkiin ihmisiin. Suurin osa ihmisistä pyrkii toimimaan sääntöjen mukaan, ja tämä koskee myös ”maahanmuuttajia”.

Usein maahanmuutolla viitataan avoimesti tai peitellysti pakolaisiin. Espoon vastaanottamat pakolaiset ovat vain pieni joukko tänne ulkomailta muuttavista ihmisistä. On inhimillistä antaa turvapaikka niille, joiden kotimaassa eläminen on tullut mahdottomaksi eikä se ole enää turvallista. Vuonna 2020/2021 tilaston mukaan ulkomailta muutti Espooseen 8 500 henkilöä. Pakolaisten osuus muuttajista on 5–10 prosenttia, tarkemman tilaston puuttuessa. Pakolaisilla pelotellaan ihmisiä, joilta puuttuu tietoa, ja luodaan uhkakuvia.

Maahanmuutossa, niin kuin kaikessa ihmisten toiminnassa, on kielteiset piirteensä. Siksi on tärkeää kertoa tasapuolisesti sekä maahanmuuton eduista että siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Kun puhutaan maahanmuutosta, pitää myös kertoa, mistä silloin puhutaan!

Vesa Kukkamaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut