Lukijalta: Espoon koulut tarvitsevat erillisen väistöbudjetin

Espoo käynnisti vuonna 2018 Koulut kuntoon -ohjelman, jonka tavoitteena on vauhdittaa koulujen peruskorjauksia sekä uudisrakentamista. Tämä on erinomainen asia. Kaikilla tulee olla oikeus terveisiin ja turvallisiin tiloihin.

Peruskorjausten alta väistöihin lähteminen on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi tilanteessa, jossa kouluja on yhtä aikaa pian väistössä peräti 11. Periaatteena on käyttää vapaata tilakapasiteettia ja hankkia siirtokelpoisia tiloja vain yli viiden vuoden väistöihin, koska siirtokelpoisista tiloista tulee lyhyessä ajassa miljoonien kustannukset.

Usean koulun ollessa samaan aikaan väistössä sopivia tiloja on kuitenkin jo hyvin hankala löytää. Tätä vaikeuttaa myös se, että tällä hetkellä väistöihin ei ole lainkaan erillistä budjettia eli kaikki kustannukset on leikattava opetuksen budjetista. Muutamalle vuosiluokalle tilan vuokraaminen yksityiseltä taholta maksaa helposti muutamissa vuosissa miljoonan, joka palkoissa tarkoittaa noin 20 opettajan vähennystä.

Tällä hetkellä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on väistöjä hyväksyessään puun ja kuoren välissä: Jos väistöt yritetään toteuttaa minimibudjetilla, se voi tarkoittaa oppilaille erittäin pitkiä ja hankalia koulumatkoja ja pahimmillaan liki vuosittain vaihtuvia väistökouluja. Jos taas lopputulosta halutaan parantaa, niin se johtaa leikkauksiin opettajista ja koulunkäynnin ohjaajista, millä on voimakasta haittaa opetukseen ja oppimistuloksiin tilanteessa, jossa opetusta tulisi muutenkin resursoida nykyistä enemmän.

Olemme sitä mieltä, että puolueiden tulisi yksissä tuumin yrittää saada aikaiseksi erillinen rahoitus väistöihin, jolla voitaisiin yrittää torjua edes kaikista hankalimpia väistöratkaisuja. Nykytilanne, jossa joko opetuksen laatu tai oppilaiden jaksaminen kärsii, on kestämätön.

Pinja Nieminen

opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan vpj. (vihr.)

Timo Kilpiäinen

luokanopettaja (vihr.)

Espoo

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut