Pääkirjoitus: | Vaikeita aiheita ei saa vaieta

Rokotekriittinen keskustelu on herättänyt yhteiskunnassamme voimakasta vastakkainasettelua, mikä on ymmärrettävää. Siitä huolimatta vaikeneminen tai keskustelun jättäminen sosiaalisen median varaan ei ole vaihtoehto. Vastuullisen median on kyettävä käsittelemään myös vaikeita, tunteita herättäviä asioita. Tuoda kriittisesti ja riittävän monipuolisesti esille erilaisia näkökulmia ja ajattelutapoja, silloinkin kun se ei kaikkia miellytä.

Länsiväylä noudattaa Journalistin ohjeita, joissa todetaan, että journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen ja että heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Yksi esimerkki siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, on rokotekriittinen keskustelu.

Tästä syystä Länsiväylässä kerrottiin 32-vuotiaana kuolleen espoolaisen Sami Naukkarisen tapauksesta. Omaiset kokivat, että kuoleman syynä oli koronarokote. Kuultuaan omaisia toimitus otti asiantuntijoiden kommentit Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäriltä Hanna Nohynekiltä ja Espoon kaupungin johtavalta ylilääkäriltä Roope Leppäseltä, mikä on osa normaalia journalistista prosessia.

Juttu herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa, mikä ei yllätä rokotekriittisyystutkijaa. Tieteellisiä kiistoja, tieteen kritiikkiä ja tieteen yhteiskunnallista asemaa tutkiva Pia Vuolanto toteaa haastattelussa, että terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa rokotekriittisyyden vähentämisessä ja on tärkeää edistää sitä, että lääketieteellistä hoitoa epäröivät tulisivat kohdatuksi paremmin.

Korona on koetellut rajusti yhteiskuntaamme, joka on monin eri tavoin kriisissä. On ymmärrettävää, että epätietoisuus ruokkii pelkoa ja kriittisyyttä. Sivistyneen ihmisen perusarvoihin kuuluu toisen näkemyksen ja arvomaailman kunnioittaminen silloinkin, kun tämän ajatukset tuntuvat vääriltä.

Median tehtävä on pysyä neutraalina ja luotettavana uutislähteenä sekä tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä ja edistää ammattieettistä keskustelua – eritoten kriisissä ja kriisistä huolimatta.

Heli Koivuniemi

päätoimittaja

heli.koivuniemi@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut