Lukijalta: Näin Espoo hoitaa sairaita

Nimimerkki Veroja maksettu kysyi Länsiväylässä 14.7., miksi lääkärille pääsy vie viikkoja. Hän kirjoitti, että täällä sairaanhoitaja arvioi tilanteen ja käyttää valtaa ilman tutkimista.

Samanlainen kokemus oli minullakin. Menin lääkärille, kun vointi oli huono ja oikea vyötärön ja kyljen seutu kipeä, ja jouduinkin sairaanhoitajalle. Hän mittasi lämmön, verenpaineen ja alkoi tutkia koneelta sairaushistoriaani. Hän ei tutkinut minua. Ilmeisesti se kuuluisi lääkärille.

Sairaanhoitaja ohjasi minut EKG:hen ja sitten kotiin ja lupasi ottaa yhteyttä tarvittaessa. Ihmettelin, kun oireeni olivat täysin muualla. Yhteyttä ei otettu, joten historiaani perustuva diagnoosi oli väärä. Minusta päästiin näin kätevästi eroon, vaikka harvoin siellä käyn.

Oikea diagnoosi selvisi myöhemmin kipujen ja huonon voinnin perusteella tuttavan ymmärryksellä: vyöruusu oikealla vyötäröllä.

Mielestäni sairaanhoitajan arvioon tai diagnoosioletukseen joutuminen on melkoista arpapeliä ja vastuutonta. Minulle se merkitsi monta käyntiä ja taksikuluja.

Puoskarilakia tarvitaan

Kommentoi