Pääkirjoitus: | Veneturisteilta puuttuvat venepaikat, ja ainoa leirintäalue on toista kesää kiinni – miksi Espoo on unohtanut kotimaiset matkailijat juuri nyt, kun heitä riittäisi?

Kotimaan matkailu elää kukoistuskautta. Koronapandemia on todella ikävä asia, mutta se on myös synnyttänyt ennen kokemattoman kiinnostuksen kotimaisia kohteita kohtaan. Espoossakin on monenlaista tarjontaa, esimerkiksi kulttuurinnälkäisille Näyttelykeskus Weegee hienoine museoineen.

Kaikkia kotimaanmatkailijoita Espoo ei kuitenkaan pysty palvelemaan tyydyttävällä tavalla. Espoossa on useita pieniä vierasvenesatamia mutta ei yhtään suurta täyden palvelun satamaa, joka vetäisi veneilijöitä ja toisi matkailutuloja. Veneturisteille on 300 000 asukkaan merikaupungissa vain 58 venepaikkaa (LV 26.5.2021). Espoosta on helppo purjehtia ohi.

Vielä huonompi tilanne on karavaanarien ja telttailijoiden kannalta. Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa ei ole ollut leirintäaluetta vuoden 2019 kesän jälkeen. Oittaan leirintäalue on muutoinkin saanut viime vuodet rappeutua rauhassa. Alueen infrastruktuuri ja mökit eivät enää pitkään aikaan ole vastanneet nykyajan vaatimuksiin.

Nyt Espoo on etsimässä vuokralaista, jolla on näkemystä ja halua kehittää Oittaan leirintäalueen toimintaa. Oletettavaa on, että kotimaanmatkailu ei ole pelkästään koronapandemian aiheuttama trendi vaan pysyvä ilmiö.

Oittaan leirintäalue sijaitsee Nuuksion järviylängön kupeessa. Nuuksion erämaihin kohdistuu kovia käyttöpaineita. Siksi matkailussa on tasapainoiltava luonnon vaalimisen ja sen käytön kanssa.

Onko kotimaiset matkailijat unohdettu sen vuoksi, että Nuuksiossa halutaan nähdä mieluummin maksukykyisiä aasialaisturisteja hengittämässä raikasta havuntuoksuista ilmaa kuin kotimaisia makkaraa käristäviä vaeltajia?

Anneli Tuominen-Halomo

toimittaja

anneli.tuominen@media.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut